«Είναι και πρέπει να είναι φανερό σε όλους ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο πολιτικές, σε δυο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σύσκεψη οργανώσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Αττικής για τις τρεις εκλογικές μάχες, όπου χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές «ζήτημα ζωής ή θανάτου για την Ελλάδα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων: «Το ένα έχει κυβερνήσει επί δεκαετίες τη χώρα με μέσα και μεθόδους που πια είναι γνωστά στους πάντες και απεχθή στο λαό. Είναι υπεύθυνο για αυτό που ζούμε όλοι σήμερα. Και επιμένει στις πολιτικές, στις μεθόδους, στα μέσα, που μας έφεραν ως εδώ.

Και το άλλο, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στον αντίποδα της φθοράς, της σήψης, της υποταγής και της γερασμένης πολιτικής κωμωδίας».

«Εμείς έχουμε υπάρξει και μεγαλώσει μέσα στη μάχη εναντίον της πολιτικής που οδήγησε στη σημερινή ελληνική τραγωδία. Δεν έχουμε καθαρά μόνο τα χέρια μας. Έχουμε και πολύ καθαρή άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει, προς όφελος τίνος να αλλάξει και με ποιες μεθόδους θα αλλάξει».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τέσσερα διλήμματα:

Δίλημμα πρώτο

Τι έγινε με την Ελλάδα; Πέτυχε ή απέτυχε το Μνημόνιο; Είναι η Ελλάδα success story ή είναι τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί πουθενά αλλού στην Ευρώπη;
Όποιος πιστεύει ότι είναι success story μπορεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά. Όποιος πιστεύει ότι είναι τραγωδία και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό, δεν έχει παρά να ψηφίσει, έστω και για πρώτη φορά αριστερά.

Δίλημμα δεύτερο

Δικαιούται η Ελλάδα μιας διαφορετικής αντιμετώπισης από αυτήν της απάνθρωπης λιτότητας; Δικαιούται μια λύση για το χρέος αντίστοιχη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953; Ναι ή όχι;

Δίλημμα τρίτο

Πρέπει η κάλπη της 25ης Μάη να δικαιώσει την κ. Μέρκελ; Ή πρέπει να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας και απόρριψης στη πολιτική της; Όποιος θεωρεί ότι πρέπει να δικαιωθεί η κ. Μέρκελ, μπορεί να ψηφίσει το αδελφό της κόμμα, την ΝΔ, και τον εκλεκτό της υποψήφιο, τον κ. Γιούνκερ. Έναν άνθρωπο που φέρει την κεντρική ευθύνη για όσα έχει τραβήξει ο λαός μας τα χρόνια των μνημονίων.

Δίλημμα τέταρτο

Δικαιούται η Ελλάδα να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο; Ναι ή όχι;
Και εδώ χρειάζονται καθαρές κουβέντες. Και από τον κ. Σούλτς που στηρίζεται από τον κ. Βενιζέλο, και από τον κ. Γιούνκερ που στηρίζεται από τη Μέρκελ και το Σαμαρά.

Σας υπόσχομαι προσωπικά ότι δεν θα την αποφύγουν την απάντηση. Όσο κι αν αποφεύγουν το διάλογο.
Αν για την Ευρώπη όμως είναι κρίσιμες, για την Ελλάδα οι ευρωεκλογές είναι μάχη ζωής και θανάτου. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως κι όχι για λόγους κάποιας εκλογικής σκοπιμότητας.

Το λέω αυτό γιατί συντρόφισσες και σύντροφοι, η χώρα έχει φτάσει πια στο τελευταίο σκαλοπάτι στου κακού τη σκάλα. Όχι μόνο από την άποψη της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, του ηθικού των ανθρώπων της. Αλλά και από την άποψη της ηθικής που επιχειρείται να επιβληθεί σε ολόκληρη την κοινωνία.

Γιατί αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση στην οποία η ανηθικότητα βαφτίζεται ρεαλισμός, η κοινωνική αδικία μονόδρομος, η καταστροφή εκατομμυρίων ανθρώπων μεταρρύθμιση, η κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών πρόοδος. Ζούμε μια κοινωνική τραγωδία που την επιβάλλει, τη στηρίζει, τη δικαιολογεί μια πολιτική κωμωδία. Η πολιτική μετατρέπεται σε τέχνη της εξαπάτησης. Και όσο βαθύτερα στην πραγματική απόγνωση βυθίζονται οι άνθρωποι, τόσο ψηλότερα στην τεχνητή αισιοδοξία, βλέπουμε να υψώνονται οι αριθμοί. Αυτό προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί.


Στημένη έξοδος στις αγορές

Ο Α. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει πάρει το πράσινο φως του Βερολίνου για ένα ακόμα παιγνίδι εις βάρος του ελληνικού λαού.

«Το success story νούμερο δύο, με γερμανική σκηνοθεσία, αγοραίους πρωταγωνιστές και τους γνωστούς κομπάρσους – την ελληνική κυβέρνηση- στήνεται στο εξής σενάριο: Η Eurostat στις 22 Απριλίου θα ανακοινώσει ότι υπάρχει ένα κάποιο πλεόνασμα. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί και θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα υπάρξει πλεόνασμα σε μία χώρα κατόπιν πολιτικής συμφωνίας.

Έτσι θα αρχίσουν προεκλογικά, τηρώντας τις καλύτερες παραδόσεις του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που εκπροσωπούν, να υπόσχονται ότι θα μοιράσουν κάποια ψίχουλα στους ιθαγενείς. Σε μια ανήθικη και ξεδιάντροπη επιχείρηση εξαπάτησης συνειδήσεων.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρήσουν, έχουν ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες, στις αρχές Μαΐου, μία “στημένη” έξοδο στις αγορές. Ένα μικρό ποσό με επιτόκιο λίγο κάτω από το 5%, ίσα-ίσα για να μπορούν να οργανώσουν ένα προεκλογικό “θρίαμβο” για το λαό που θεωρούν όχλο. Έχουν ήδη βρει και τον πρόθυμο οίκο, που θα ντύσει τη Μπάρμπι τους. Κατά σύμπτωση βέβαια είναι ένας οίκος που κατέχει ελληνικά ομόλογα και όλο αυτό το παιγνίδι θα του αποφέρει εύκολα και μεγάλα κέρδη. Και τα παιχνίδια αυτά θα μεταφερθούν μετά στο χρηματιστήριο και στα spreads.

Όλα αυτά, βέβαια, εντελώς τυχαία, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Και θα λένε στον κόσμο. «Είδατε που σας τα λέγαμε. Τελειώνει το μνημόνιο. Μπορεί να μην έχετε νοσοκομεία, έχετε όμως έξοδο στις αγορές». «Είδατε που σας τα λέγαμε. Τελειώνει το μνημόνιο. Μπορεί να μην έχετε φάρμακα, έχετε όμως χαμηλά spread». «Τελειώνει το μνημόνιο, μπορεί να μην έχετε συντάξεις, μόνο 360 ευρώ, αλλά χαίρεται και πανηγυρίζει η Μέρκελ».

Μπορεί να μην έχετε μισθούς, μόνο των 400 ευρώ, αλλά συμφωνεί και μας επιβραβεύει ο Γιούνκερ». Μπορεί να έχετε ανεργία 30%, αλλά δεν ενοχλείται ο Σούλτς». «Μπορεί να απελευθερώθηκαν οι απολύσεις, αλλά αυτό δε πειράζει το κ. Σαμαρά, είναι χαρούμενος γιατί ανεβαίνει το χρηματιστήριο».

Και μια που είπαμε για ομαδικές απολύσεις επιτρέψτε μου και μια επισήμανση. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αντιστέκεται, όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται αλλά διευκολύνει και υποδεικνύει διεξόδους στην τρόικα. Και κυρίως διευκολύνει επιχειρήσεις όπως αυτή της χαλυβουργίας να κάνουν ομαδικές απολύσεις. Ζούμε μια τρέλα.

Με ενάμισι εκατομμύριο άνεργους και τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους, η κυβέρνηση θεσμοθετεί την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων για να διευκολύνει την πτωχευμένη τραπεζοκρατία και μια μειοψηφία εργοδοτών.

Τους υποσχόμαστε, όμως, ότι στην πορεία προς την κάλπη θα αποκαλυφθεί ο ρόλος τους. Θα μάθει ο κόσμος ποιοι είναι αυτοί που φορούν κουκούλες και κρύβονται πίσω από την τρόικα. Τους το υποσχόμαστε αυτό. Να μην έχουν καμία αμφιβολία.

Αυτό, λοιπόν, είναι το προεκλογικό παιχνιδάκι που ετοιμάζεται να στήσει, με τη βοήθεια της κ. Μέρκελ, ο κ. Σαμαράς. Σου λέει αφού τους κορόιδεψα μια με την επαναδιαπραγμάτευση και με τα Ζάππεια και με τα περίφημα 8 σημεία που δήθεν θα διαπραγματευόταν με τη τρόικα, γιατί να μη τους κοροϊδέψω και δεύτερη…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας ανέφερε με αιχμηρό τρόπο:

«Εμείς δεν ερχόμαστε από τα σαλόνια όπου συγκεντρώνονται υπογραφές για νέα «κοκτέιλ», «νέους μπάρμαν» και “νέους σερβιτόρους” της παλιάς πολιτικής. Δεν μας γέννησε η τηλεοπτική δημοκρατία και δεν μας κανάκεψαν οι μεγιστάνες της διαπλοκής και του πλούτου. Δεν είμαστε σπορά της τύχης, ούτε υβρίδια του σάπιου συστήματος.

Ερχόμαστε από μακριά και έχουμε όχι μόνο τη θέληση, αλλά και την εμπειρία της αναμέτρησης στα πεδία των τίμιων μαχών. Γι’ αυτό δεν έχουμε την αυταπάτη ότι ο δρόμος του λαού προς τη χειραφέτηση, θα είναι ομαλός και ανθόσπαρτος. Οι δυνάμεις του χτες θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».