Στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, όπου τον Οκτώβριο το 1943 οι Γερμανοί είχαν εκτελέσει 81 κατοίκους και μέλη της εβραϊκής κοινότητας, μεταβαίνουν σήμερα οι Πρόεδροι της Ελλάδας και της Γερμανίας, Κάρολος Παπούλιας και Γιόακιμ Γκάουκ.

Στα Γιάννενα, ο γερμανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την τοπική Συναγωγή και θα έχει συνάντηση με μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους ελληνικών νεοφυών καινοτόμων εξαγωγικών επιχειρήσεων

Στις χθεσινές τους συναντήσεις ο κ. Παπούλιας έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων.

Είναι οξύμωρο ο ελληνικός λαός να καλείται να υλοποιεί, άνευ συζητήσεως, επώδυνα προαπαιτούμενα και υποχρεώσεις και η Γερμανία να αρνείται να συνομιλήσει για υποχρεώσεις που εκκρεμούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο κ. Παπούλιας προσφωνώντας τον κ. Γκάουκ τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επανέλαβε ότι είναι οξύμωρο η Γερμανία «να αρνείται τη διαπραγμάτευση. Να αρνείται τη διεθνή διαιτησία. Να αρνείται, δηλαδή, τη διεθνή νομιμότητα για την επίλυση διαφορών». Η θέση σας ότι «δεν υφίσταται θέμα» είναι ένας ισχυρισμός. Δεν μπορεί να προβάλλεται μονομερώς σαν τελικό συμπέρασμα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν πρόκειται μόνο για μία εκκρεμότητα που ρίχνει αρνητική σκιά στις σχέσεις μας. Πρόκειται και για ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικής ηθικής», τόνισε.

Ο κ. Γκάουκ απάντησε με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.