Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Καλίν μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε ότι θα γίνει «προσωρινή αναστολή των ερευνών του Oruc Reis για ένα μήνα». Επίσης και σύμφωνα με το τουρκικό ΜΜΕ η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν περιμένει διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά».

Συγκεκριμένα και όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το CNN Turk, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων «ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων».

Έτσι μπορεί να ερμηνευθεί και η οπισθοχώρηση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας το βράδυ της Δευτέρας. Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis που έχει γίνει το μήλον της έριδος και το όχημα του Ερντογάν για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, χθες βράδυ κινήθηκε προς τα πίσω, δηλαδή προς το λιμάνι.