Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis που έχει γίνει το μήλον της έριδος και το όχημα του Ερντογάν για τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, χθες βράδυ κινήθηκε προς τα πίσω, δηλαδή προς το λιμάνι.

Το γεγονός αποδεικνύεται από τη σελίδα Marine traffic που ελέγχει τις κινήσεις των πλοίων παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει το sigmalive.com, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο.

Δεδομένου ότι πάντα οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι απρόβλεπτες, δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιας μορφής τουρκικός αιφνιδιασμός και η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων μπορεί να αποτελεί απλώς μια τακτική αποπροσανατολισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες τα τουρκικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για κινητικότητα γύρω από το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις προδικάζοντας ότι ετοιμάζεται να βγει στο πέλαγος για σεισμικές έρευνες.

Όπως έγραφε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, «σήμερα το πρωί, υπήρξε κινητικότητα  στο πλοίο Ορούτς Ρέις, που είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια.

Το πλοίο, στο οποίο ξεφορτώθηκε με τη βοήθεια γερανού κάποιο φορτίο, αναμένεται να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο».

Η παράνομη τουρκική NAVTEX , η οποία έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.