Μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ανασχηματισμός φαινόταν προ των πυλών. Όμως η τουρκική Navtex άλλαξε αιφνιδίως και άρδην τις προτεραιότητες του Μαξίμου, που εστιάζει την προσοχή του στο Αιγαίο και όχι στη δομή και σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Το γιατί ο συναγερμός στα ελληνοτουρκικά μεταθέτει έναν ανασχηματισμό είναι προφανές. Γιατί όμως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης έφερνε σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα;

Προκειμένου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει ορισμένες διορθωτικές κινήσεις (ένας όρος τον οποίο ο ιδιος αρέσκεται να χρησιμοποιεί) και να ορίσει και έναν αρμόδιο για το συντονισμό και τη χάραξη της αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό το πρόσωπο λέγεται ότι θα μπορούσε να είναι ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Θοδωρής Σκυλακάκης.

Το εύρος και ο χρόνος όμως των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα είναι ανοιχτά. Το πιο ισχυρό σενάριο αφορά σε περιορισμένες αλλαγές προσώπων κυρίως στη λογική διόρθωσης αστοχιών, ενδεχομένως και με αναδόμηση υπουργείων και αρμοδιοτήτων. Όμως προτού αποκλιμακωθεί η κατάσταση με το Oruc Reis, ο πρωθυπουργός δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα του ανασχηματισμού.

Η τουρκική Navtex λήγει στις 2 Αυγούστου και καλά πληροφορημένες πηγές αναμένουν εξελίξεις από τις 3 Αυγούστου και μετά. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Αυγούστου ο κ.Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το νησί Χάλκη δίπλα στη Ρόδο και ακολουθεί η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Όταν όμως ένας πρωθυπουργός ξεκινά να ανακατεύει την κυβερνητική τράπουλα, οι καραμπόλες δεν αποκλείονται. Ετσι το δεύτερο σενάριο αφορά σε ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενδεχομένως όμως προς τα τέλη Αυγούστου ώστε το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι επικοινωνιακά φρέσκο στη ΔΕΘ.

Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι νέοι υπουργοί δε θα έχουν χρόνο για να ενημερωθούν πριν το φθινόπωρο. Ενώ το σενάριο ανασχηματισμού αρχές Αυγούστου, δίνει και τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας.

Όλα αυτά φυσικά μπορεί να ανατραπούν εάν και όποτε το αποφασίσει ο κ.Μητσοτάκης. Ο ανασχηματισμός εξάλλου είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού.