«Σήμερα ο Ερντογάν πάει να δώσει τη χαριστική βολή στον κεμαλισμό, όπως τον ξέραμε», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η κατ’ εξοχήν εμβληματική εικόνα του κεμαλισμού ήταν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο», υπενθύμισε ο κ. Συρίγος, εξηγώντας πως η απόφαση Ερντογάν «σαφώς επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ηθικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό» και «είναι ένα θέμα που βαραίνει πολύ στις συνειδήσεις των Ελλήνων».

Σχετικά με τη δυνατότητα παρεμβάσεων από την πλευρά της Unesco, εκτίμησε ότι «το πολύ-πολύ να πει ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τους κανόνες και βγάζουμε την Αγία Σοφία από τον παγκόσμιο κατάλογο των πολιτιστικών μνημείων, δεν μπορεί να αντιστρέψει την απόφαση της Τουρκίας». «Εκείνο που με εξέπληξε ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, ήταν απογοητευτική, δηλαδή, ξέρουμε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει η Ρωσία με την Τουρκία, αλλά περιμένεις κάτι να πει παραπάνω, όχι τόσο πολύ ισοπεδωτικά και μάλιστα με αυτό το ειρωνικό, ότι οι Ρώσοι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το ακριβό εισιτήριο», πρόσθεσε ο βουλευτής.

Ερωτηθείς για την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Συρίγος απάντησε: «Νομίζω ότι -αν δούμε την αλληλουχία των γεγονότων- το κρίσιμο σημείο ήταν η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, οι Τούρκοι βγάζουν βιαστικά μία Navtex και αμέσως μετά βγαίνει ο στόλος τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν με διαφορά λεπτών, βγαίνουν κι εκείνες. Αυτό ήταν που περιόρισε τις τουρκικές αντιδράσεις, σταμάτησε τους Τούρκους από την εξέλιξη των γεγονότων και έδωσε χρόνο στη διπλωματία να μπορέσει να αναλάβει εκείνη τη σκυτάλη».

Εκτίμησε, δε, ότι «η τουρκική Navtex δεν τελειώνει στις 2 Αυγούστου, θα είμαστε σε μία διαρκή κατάσταση εγρήγορσης μέχρι και τις αμερικανικές εκλογές εάν εκλεγεί ο Τραμπ ή μέχρι την 20ή Ιανουαρίου εάν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν» και «σε όλη αυτήν την περίοδο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να δράσει, και νομίζω θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο νεύρων, φθοράς, η Τουρκία θα βγάζει ερευνητικά αλλά δεν θα μπαίνουν σε αυτήν την περιοχή, θα μένουν από έξω ή θα περνάνε χωρίς να κάνουν έρευνες». Γι’ αυτό «πρέπει να δώσουμε προσοχή το επόμενο διάστημα, ως Ελλάδα, στο ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να μας καταπονήσει και να κουράσει τη διεθνή αντίδραση», κατέληξε ο κ. Συρίγος.