«Η Γερμανία έχει βγάλει μια απόφαση που τσακίζει τον τουρκικό τουρισμό. Μέχρι τις 31 Αυγούστου η Τουρκία είναι στις “κόκκινες” χώρες. Αυτό τσακίζει την Τουρκία» είπε ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6 ο κ. Συρίγος είπε ότι αυτός είναι «ένας τρόπος άσκησης πίεσης της Τουρκίας. Η Γερμανία ασκεί πιέσεις στην Τουρκία, δεν ασκεί τόσες πιέσεις όσες θα θέλαμε, αλλά ασκεί πιέσεις».

Ο κ. Συρίγος υπεραμύνθηκε της τριμερούς στο Βερολίνο, σημειώνοντας πως «πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, διότι δεν ακούν (οι Τούρκοι) από λόγια. Επί μήνες πολλούς δεν μιλάγαμε».

Έγινε μια συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο ανάμεσα στις 2 πλευρές ανέφερε για την τριμερή του Βερολίνου, εξηγώντας πως για την Ευρώπη «είναι ελληνοτουρκικό το πρόβλημα αν βγουν για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο το φθινόπωρο οι Τούρκοι. Επισήμως, θα είναι στην ελληνική υφαλοκρηπίδα οι έρευνες, άρα εμείς θα έχουμε το πρόβλημα» τόνισε ο Βουλευτής της ΝΔ, απαντώντας πως οι κυρώσεις «έχουν αυτό το νόημα, δηλαδή λες στην άλλη πλευρά ότι έχεις περάσει τα εσκεμμένα αυτές θα είναι οι κυρώσεις».

«Η Γερμανία δεν έχει καμία όρεξη να της σκάσει στα χέρια μια βόμβα μέσα στο φθινόπωρο» γνωστοποίησε ο κ. Συρίγος. «Ξέρετε πότε θα είχα πρόβλημα; Αν είχε γίνει συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν και είχε μείνει μυστική. Όταν είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν κινδυνεύσεις να χάσεις κάτι ή να δώσεις κάτι» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο τρεις είναι οι λόγοι που ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε τη συνάντηση: πρώτον, για να ισχυριστεί «γιατί πάτε να μου βάλετε κυρώσεις, αφού συζητάμε;». Επίσης «ο Τσαβούσογλου ανήκει στην ομάδα εκείνη που θέλει να τινάξει στον αέρα τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και το έβγαλε αν το κάψει».

«Ο Τσαβούσογλου είναι του προέδρου» παρατήρησε ο κ. Συρίγος και δήλωσε πως «ο Τσαβούσογλου γνωρίζει ότι αν το πετάξει, θα γίνει πολιτική φασαρία στην Ελλάδα και θα τρέχουμε για το μη θέμα. Η ελληνική πλευρά εκτιμώ ότι είπε στην τουρκική αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας κρατηθείτε πίσω» κατέληξε για την τριμερή του Βερολίνου.