Νέα μηνύματα προς την Άγκυρα και την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε χθες εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Ευρώπη οφείλει πλέον να καταρτίσει συγκεκριμένο κατάλογο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, μίας χώρας που αποτελεί ταραχοποιό και απειλή για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στρέφονται συνολικά κατά της Ευρώπης. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Τουρκία είναι τυπικά ένα κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ.

Διάσταση όχι απλά ευρωτουρκική, αλλά διεθνή έδωσε ο κ.Μητσοτάκης και στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με το δυτικό κόσμο και προτιμά την εσωστρέφεια.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η Αθήνα θέλει να κρατά ανοιχτούς διαύλους και στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα τριμερής Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας σε υπηρεσιακό επίπεδο στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ. Στην προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με το Γερμανό ομόλογο της Γιαν Χέκερ στο Βερολίνο λίγο πριν το συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, εκλήθη με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν. Τη συνάντηση αποκάλυψε ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου και επιβεβαιώθηκε από την Αθήνα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στέκονται στο ότι στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ έγιναν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις από το Βερολίνο και τους λοιπούς εταίρους.

Όμως ο διπλωματικός αγώνας της Ελλάδας, με κύριους συμμάχους εκτός από την Κύπρο και τη Γαλλία, συνεχίζεται εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην οποία θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα του καταλόγου κυρώσεων και κυρίως της αποφασιστικότητας της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και με άλλους ηγέτες, ενώ ήδη ξεκίνησε γύρο τηλεφωνημάτων για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων εταίρων όμως να πάρουν μία πιο ενεργή θέση απέναντι στην Τουρκία τόσο για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας όσο και για τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο προβληματίζει. Η Γερμανία λυπάται για την Αγία Σοφία, αλλά δεν εμπλέκει πολιτικά το ζήτημα για παράδειγμα.

Πάντως στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, οι εταίροι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση στην πρόταση της Ελλάδας να εκπονηθεί κατάλογος κατάλληλων μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της. Συμφωνήθηκε να διερευνήσει ο Εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Borrell τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, που να κινούνται αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, ύστερα από αίτημα της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση. Ενημερώθηκαν, επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία, μέχρι το άτυπο Συμβούλιο, κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.