Ανοίγει ο κύκλος των ανακρίσεων για την υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων με τον ανακριτή διαφθοράς να αποστέλλει κλήσεις σε εννέα πρόσωπα προκειμένου να απολογηθούν για κακουργηματική απιστία με την επιβαρυντική περίσταση περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι υπεύθυνοι της εταιρίας φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης υπέρογκες αποζημιώσεις, οι οποίες, μάλιστα, έφθαναν έως και
τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι κατηγορούμενοι που θα περάσουν την πόρτα του ανακριτή είναι πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006. Ο αριθμός των κατηγορουμένων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει τους 20, αν και στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται συνολικά 19 πρόσωπα.

Η ζημία που προκλήθηκε, σύμφωνα με το επίμαχο πόρισμα, υπερβαίνει τα 50
εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν και τις 80.000 ευρώ. Φέρονται επίσης να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με Ιδιωτική Εταιρία, με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ.