Δένδιας: Θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:18
04/07/2020
Δένδιας: Θέλουμε διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων
16
loading

Θετικός στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων, εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «για να προχωρήσουμε όμως περαιτέρω, απαιτείται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο ουσιαστικός διάλογος απαιτεί πρώτα από όλα σεβασμό στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ως προς το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η Ελλάδα δεν φοβάται τη διεθνή Δικαιοσύνη, γιατί δεν φοβάται την εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό είναι πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική».

«Βεβαίως, η προσφυγή απαιτεί συμφωνία των μερών. Απαιτεί από κοινού αποδοχή του ζητήματος επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το Δικαστήριο. Προϋποθέτει, ακόμα, κοινή αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Δικαίου της Θάλασσας, ως πλαισίου συζήτησης μεταξύ μας. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να πω ότι προς το παρόν είμαστε μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνει.
Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως το Καστελλόριζο ως νησί που κατοικείται, έχει τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τα δικαιώματα που έχουν τα ηπειρωτικά εδάφη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του.

«Το κύριο κριτήριο είναι η οικονομική βιωσιμότητα, δηλαδή η δυνατότητα να συντηρήσει ανθρώπινη διαβίωση. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο μπορεί, αλλά ο Δήμος Μεγίστης περιλαμβάνει, εκτός από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, νησιά που επίσης κατοικούνται και έχουν, συνεπώς, δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ», τονίζει ο κ. Δένδιας και προσθέτει: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι σαφές και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά ή αυθαίρετα».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση στη Λιβύη, μετέχοντας ενεργά στις εξελίξεις και προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας μας από τις εξελίξεις σε αυτήν τα προηγούμενα χρόνια». «Η Ελλάδα είναι, επιτέλους, παρούσα στη Μεσόγειο, με συμμαχίες, στρατηγική και ενεργή εξωτερική πολιτική», υπογραμμίζει.

Σχετικά με την επιχείρηση "Ειρήνη", ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως ακόμη και αν «δεν έχει μέχρι τώρα κατορθώσει να καταστείλει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων, γιατί δεν έχει ακόμη τα αναγκαία μέσα, έχει σαφώς αναδείξει ποια είναι η χώρα που το παραβιάζει, δηλαδή η Τουρκία». «Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει, λοιπόν, πολύ καλά ποιος προκαλεί αστάθεια στην περιοχή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και πέραν αυτής», προσθέτει.

Ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο είναι σε εξέλιξη, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των τεχνικών ομάδων των δύο πλευρών. «Είναι, πάντως, δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι πιο πολύπλοκες σε σχέση με την Ιταλία, όπου προϋπήρχε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας», ξεκαθαρίζει.
Ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδος- Γαλλίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι «η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, όπως και προς την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη», ενώ «υπάρχει κοινή αντίληψη της κατάστασης και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα από τη συνεπή και απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων».

«Είμαι βέβαιος ότι η εξαιρετική συνεργασία μας με τη Γαλλία, στη βάση των κοινών μας θέσεων προάσπισης της διεθνούς νομιμότητας, θα συνεχιστεί και στο μέλλον επί τη βάσει κατανόησης, που σύντομα, ελπίζω, θα εκδηλωθεί με τον πλέον έμπρακτο τρόπο», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός χαρακτηρίζει «άριστες» τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ σημειώνει πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη μια σημαντική αμερικανική άσκηση, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα της πόλης, καθώς και την ολοένα στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας- ΗΠΑ.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το πόσο μπορούμε να "ποντάρουμε" στη στήριξη της Ουάσιγκτον σε μια κρίσιμη στιγμή στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ επιθυμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Προφανώς, κανείς μας δεν θέλει να φτάσουμε σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως το θέσατε. Και σας βεβαιώνω ότι, σε σταθερή συνεννόηση και συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδιώκουμε να μη φτάσουμε σε "κρίσιμη στιγμή"».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Όχι δεν θελουμε διάλογο

  Θελουμε την σφαγή τον 83.000.000 Τούρκων

 2. avatar Διάλογος με ντουβάρια..

  δεν γίνεται.Ουτε με ουγκανους,ούτε με βαρβάρους,ούτε με βόδια.Ριχνεις κανένα αεροπλανάκι, βυθίζεις καμία βαρκούλα και φωνάζεις \" μολών λαβέ\"...Επειδή όμως η Ελλάδα ζει πλέον στην σκιά,της σκιάς των ηρώων της,θα σκύψει μια ακόμη φορά τον σβέρκο και αυτός θα κοκκινησει..Τρίζουν κόκκαλα και εμείς νομίζουμε πως είναι τριζόνια.

  1. avatar ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΑΣ .

   ,

 3. avatar Καφτωρ

  Τι θέλετε μωρε:
  Μια άδικη ειρήνη
  Η ένα δίκαιο πολεμο

 4. avatar Αψιου

  Η Λωζανη τα λεει ολα... Δεν υπαρχει διαλογος.
  Ασε τις εξυπναδες.

 5. avatar Δαρδανέλιας

  Δεν έχεις εξουσιοδότηση να κάνεις κανένα διάλογο μέγιστε! Όλα έχουν επιλυθεί στη Λωχάνη και αυτοί έχουν τρία μίλια από τις ακτές τους. Μόνο αβλαβή διέλευση κατά τ\' άλλα και τίποτε άλλο....

 6. avatar Οχι άλλη φάπα

  Δένδιας: Θέλουμε να τα μοιραστούμε με διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων.

  1. avatar Την φάπα την ΤΡΩΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ .

   ,

 7. avatar @ΔΕΝΔΙΑ ! η ΤΟΥΡΚΙΑ με Καθε διαλογο Διεθνως ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Κερδισμενη !

  Μόνο με διάλογο λύνονται αυτά, όπως έχουν τα πράγματα στην παρούσα φάση.
  Όταν αλλάξει η πίστα, προσαρμόζεσαι ανάλογα.

  1. avatar κατι

   παρόμοιο δήλωνε και η Ντ@ρα προ μηνών. Διάλογος με τους Τούρκους εξάλλου το λένε κάθε μέρα όλο και περισσότεροι στη ΝΔ.Ο Δένδι@ς είσαι;;

 8. avatar Άκου ρε φιλε

  Δεν καταλαβαίνουν αυτοί από διεθνές δίκαιο και παπαριές αφήστε τα παληκάρια εκεί στον αέρα να κατεβάσουν κάνα δύο δικούς τους κάτω και μετά μιλάμε αλλιώς

 9. avatar @Τυράς

  ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΤΑ ΕΛΕΓΑ ΑΓΠΗΤΟ \"ΤΥΡΙ\" ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ;;ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΓΛΩΣΣΑ ΞΥΡΑΦΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, ΝΑ ΚΑΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΖΗΤΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ(χωρίς τυρί)

 10. avatar ΔΕΝΔΙΑ ! η ΤΟΥΡΚΙΑ με Καθε διαλογο Διεθνως ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΕΙ Κερδισμενη !

  Μεγάλο ΛΑΘΟΣ η Ελλάδα να ζητά Διαλογο ! Η Τουρκια μονο Παίρνει δεν Δίνει ! ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ την ΛΩΖΑΝΗ ! Θυμηθείτε την ΖΥΡΙΧΗ ! ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !.......ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar Θυμίσου τον ΕΒΡΟ.Θυμίσου το κλείσιμο των συνόρων απο το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ . ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ . ΗΤΟΙ –ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΟΚ — Θυμίσου το @@@@@σκαμπηλο στον Ερντογάν απο τον ΚΟΥΛΗ , με την ΑΟΖ ΤΗΣ ΒΕΓΓΑΖΗΣ [ ανατ. ΛΙΒΥΗ].

   Θυμίσου τον ενεργό ρόλο της ΓΑΛΛΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ -ΙΤΑΛΙΑΣ -ΤΥΝΗΣΙΑΣ . ΓΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΙΣΤΕ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ..ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ . ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ WHITE HOUSE H BLACK HOUSE Η KOUMOUNDOUROU HORTOU HOUSE.. 23/5/1973

 11. avatar Ο Δένδιας

  ζητάει φροντίδα και αγάπη από τους γείτονες

 12. avatar Περίεργος.

  κε Δένδια,μπορείς να κάνεις διάλογο με το Δράκουλα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει