Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ξεχώρισαν οι πολίτες στις τάσεις της MRB που καταγράφηκαν από 2.000 συμμετέχοντες, το διάστημα 17-25 Ιουνίου στο οποίο έγινε η μέτρηση.

Στην κορυφή βρίσκεται η ανεργία με 49,3%, ακολουθεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό με 39,5%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η υγεία/ περίθαλψη με 32,8%, τέταρτη η οικονομική ανάπτυξη με 30,2% και στην πέμπτη η πανδημία COVID-19 με 29,9%.

Η λέξη «φόβος» σε ποσοστό 49% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ελπίδα» με ποσοστό 41,4%, η «οργή» με 37,3% και η «ντροπή» με 26,8%, ενώ πέμπτη βρίσκεται η «περηφάνια» με 13,5%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας το 54,6%, για τη γενική κατάσταση απαντά «πολύ άσχημα-αρκετά άσχημα», ενώ το 13,8% απαντά «πολύ καλά-αρκετά καλά».

Στο ερώτημα για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το 61,5% απαντά πως είναι «πολύ κακή-κακή» και το 8,1 % απαντά «πολύ καλή-καλή».

Η πανδημία του κορονοϊού και όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος της, το 75,3% των ερωτηθέντων φοβάται μια έξαρση στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το 63,4% ανησυχεί με την πιθανότητα να ασθενήσει προσωπικά ή να ασθενήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, κυρίως ηλικιωμένοι.

Το 62,1% των πολιτών απαντά ότι «το εισόδημα του νοικοκυριού έχει ήδη μειωθεί λόγω της πανδημίας» και «το εισόδημα του νοικοκυριού θα μειωθεί λόγω της πανδημίας το επόμενο χρονικό διάστημα».

Τέλος, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Παράλληλα, καταγράφηκε και η πρόθεση ψήφου, με τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ να είναι 18,2%.