Ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, λέει «ναι» στην Ελιά και για τη μάχη των εθνικών εκλογών, χωρίς όρους, αλλά με πολιτικές προϋποθέσεις για την ένωση όλων των κεντροαριστερών δυνάμεων.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, ο Α. Λοβέρδος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο.

Κύριε Λοβέρδο, εσείς και το κόμμα που ιδρύσατε μετά την διαγραφή σας από τον Ε. Βενιζέλο, αποφασίσατε την ένταξή σας στην “”ΕΛΙΑ”. Ξαναγυρνάτε στις ρίζες σας, στο ΠΑΣΟΚ;

Είναι απολύτως σαφές και εμπεριέχεται ρητά στην απόφαση μας ως κόμματος , πως δεν πρόκειται για επιστροφή, προσχώρηση ή αφομοίωση σε κανέναν. Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα κρατά την αυτονομία και την αυτοτέλειά της μέσα στο νέο σχήμα της ελληνικής “ΕΛΙΑΣ”, όπως αποκαλούμε το μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για να συνεννοηθούμε και έως να του δώσουμε το όνομα που ομόφωνα θα αποφασίσουμε. Και είναι ακόμη ξεκάθαρο, πως από τις ιδεολογικές μας ρίζες, την πολιτική μας αντίληψη αλλά και την πολιτική μας οικογένεια ουδέποτε μετακινηθήκαμε. Στη Δημοκρατική Παράταξη ήμασταν πάντοτε και εκεί παραμένουμε. Η απόφασή μας είναι συνεπής με όσα λέμε από την ίδρυσή μας. Απευθύναμε άλλωστε κατά την προηγούμενη περίοδο συγκεκριμένα προσκλητήρια συνεργασίας και ενότητας προς όλους. Η επανασύσταση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ήταν και παραμένει ο στόχος μας. Θα τον παλέψουμε μέσα από την “ΕΛΙΑ”, που σε λίγες εβδομάδες θα δημιουργηθεί.

-Τότε, μήπως αναγνωρίζετε ως κορμό της «Ελιάς» τους «58» και προσχωρείτε στην Κίνησή τους;

Η απάντησή μου είναι συνέχεια της προηγουμένης. Καμία προσχώρηση ή αφομοίωση. Προκειμένου να επιτύχει αυτό το νέο εγχείρημα, ο σεβασμός της διακριτότητας, της αυτονομίας και τελικά της πολιτικής αξιοπρέπειας του κάθε συμμετέχοντος μέρους είναι όρος ουσιώδης και απαράβατος. Η πρόταση που μας έγινε, με την παρότρυνση και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ήταν συγκεκριμένη: πρόσκληση σε μια ενιαία Παράταξη, στην οποία θα συγκλίνουν διαφορετικοί φορείς και συλλογικά υποκείμενα, με διακριτότητα και ισοτιμία. Ηγεμονισμοί ή ψευδοηγεμονισμοί εδώ δεν επιτρέπονται. Έχουμε ιδρύσει ένα νέο κόμμα, έχουμε οργάνωση και υποδομή σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως και δημοσκοπική καταγραφή και επιθυμούμε αυτά να τα διατηρήσουμε. Μας έγινε πρόσκληση για ισότιμη συνεργασία και όχι κάλεσμα για αφομοίωσή μας.

-Εάν και εφόσον συγκλίνετε προγραμματικά με τους άλλους της «Ελιάς», γιατί τότε δεν αυτοδιαλύεστε για να προχωρήσετε όλοι στην ίδρυση ενός νέου και ενιαίου κόμματος;

Το να επισπεύδει κάποιος και να πιέζει ή να προεξοφλεί διαδικασίες αντικειμενικά δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Στη φάση αυτή βρισκόμαστε στο πρώτο βήμα. Χτίζουμε από την αρχή τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας, βρίσκουμε τον τρόπο συνεργασίας και οργάνωσής μας και τελικά το βηματισμό μας. Για όλα τα άλλα θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος και τόπος για να πάρουμε αποφάσεις.

-Και πάμε ξανά στην “ΕΛΙΑ”. Βάζετε και ποιους όρους για την Κοινή Οργανωτική Επιτροπή; Αναλογική, θεσμική αντιπροσωπεία τι;

Δεν υπάρχουν όροι. Υπάρχουν όμως πολιτικές προϋποθέσεις και προτάγματα για να είμαστε πειστικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία και για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα. Οι παθογένειες που όλοι γνωρίσαμε στο παρελθόν, πρέπει να μείνουν εκεί. Χτίζουμε το καινούριο. Χτύπημα στη διαφθορά, καταγγελία των πελατειακών σχέσεων, στροφή στις ρίζες της Δημοκρατικής Παράταξης, να ξαναδώσουμε κύρος στη Δημοκρατική Παράταξη, να καλέσουμε τον δημοκρατικό κόσμο να γυρίσει πίσω στον πολιτικό του χώρο, να ανακαλέσουμε στη μνήμη του λαού όσα προσέφερε η παράταξή μας, να πιέσουμε για να γίνει εδώ και τώρα το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζονται οι πολίτες για να επιβιώσουν. Όλα αυτά δεν γίνονται με οργανωτικά μερεμέτια. Χρειάζονται τόλμη, συγκεκριμένες θέσεις και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή της κοινωνίας. Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, η λύση της ισοτιμίας είναι κατά την πρότασή μας η καλύτερη.

-Ενιαία Συνδιάσκεψη και ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο, από την βάση; Με κάλπες ανά νομό; Και εκλογή όλου του ψηφοδελτίου;

Για τα περισσότερα από αυτά θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες, αφού συζητήσουμε με ειλικρίνεια και καλή πίστη με τους λοιπούς πολιτικούς μας εταίρους. Βεβαίως, όμως, τέτοια ήταν και η πρόσκληση που αποδεχθήκαμε, να υπάρχει δηλαδή ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα προκύψει με δημοκρατικό τρόπο, τον οποίο θα αποφασίσει η συνδιάσκεψη. Και μετά τις ευρωεκλογές, η ΕΛΙΑ πρέπει να πάρει σάρκα και οστά, προκειμένου να δώσουμε τη μάχη για τις εθνικές εκλογές.

-Αν όχι από την βάση, τότε ο επικεφαλής από πού θα είναι;

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως ίσως και οι πρώτοι δέκα ή και περισσότεροι του ψηφοδελτίου ναι, μπορεί να εκλεγούν από τη βάση. Γιατί όχι; Μου φαίνεται σωστό, ειδικά αν υπάρχει μονοσταυρία. Ωστόσο δεν θα εμπλακώ σε δημόσια συζήτηση για αυτά τα επιμέρους. Θα τα λύσει η οργανωτική επιτροπή και η Συνδιάσκεψη. Πήραμε αποφάσεις ένωσης δυνάμεων. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις στην πολιτική, ηθική, δημοκρατική ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης. Τα υπόλοιπα μην τα ρωτάτε σε μένα.

-Για την ΔΗΜΑΡ αφήνετε κενές θέσεις στο τραπέζι της κεντροαριστεράς. Πιστεύετε ότι ο Φ. Κουβέλης θα προσέλθει τελικά ή έχει βάλει πλώρη για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό δεν προχωρήσατε σε ‘γάμο” με τη ΔΗΜΑΡ;

Με τη ΔΗΜΑΡ διερευνήσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας επί περίπου πέντε μήνες. Εμείς πάντως επιθυμούσαμε γρήγορη έκβαση. Δεν έχει χρόνο, ούτε ο τόπος, ούτε η Δημοκρατική Παράταξη. Το κλίμα αρχικά ήταν πολύ καλό, πραγματοποιήθηκε και μια κοινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την αγροτική πολιτική με ιδιαίτερη επιτυχία. Η τελική της πρόταση, όμως, δεν εξασφάλιζε, κατά τη γνώμη μας, διακριτότητα και δεν έδινε προοπτική ευρείας συμπόρευσης. Η ΔΗΜΑΡ προφανώς και ανήκει στο χώρο και ο Φώτης Κουβέλης είναι κεφάλαιο για τον τόπο και την Δημοκρατική Παράταξη. Ελπίζω και θα προσπαθήσω τελικά να συναντηθούμε στο χώρο της “ΕΛΙΑΣ”.

-Από το κόμμα σας ποιο το προφίλ των υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο; Μπορεί και εσείς να είστε υποψήφιος;

Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαι υποψήφιος για την ευρωβουλή. Το αρνήθηκα και το 2009. Όπως αρνήθηκα στο παρελθόν προτάσεις να είμαι υποψήφιος δήμαρχος, πρύτανης, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κλπ. Δεν κατεβαίνω οπου γίνονται εκλογές. Είμαι αμετακίνητος στις βασικές μου επιλογές και δεν παίζω παιχνίδια. Όπως λέω συνέχεια, η μεγάλη τύχη της «Νέας Ελλάδας» είναι η παρουσία σε αυτήν πολλών νέων και άξιων προσώπων, με διάθεση, λόγο και ικανότητες. Αυτό είναι και το «στοίχημα» για την επιτυχία της ελληνικής εκδοχής της ΕΛΙΑΣ. Ή θα δώσουμε φωνή σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, νέους στην ηλικία ή νέους στην πολιτική, και μαζί τους θα προσεγγίσουμε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας και ιδίως της νεολαίας που αποστασιοποιείται, ή αυτό που θα κάνουμε θα είναι περιορισμένης εμβέλειας.

-Η κυβέρνηση είναι σε ένα σταυροδρόμι: ποιο δρόμο θα ακολουθήσει; Θα επιβιώσει μετά τις ευρωεκλογές;

Η Κυβέρνηση αυτή έχει σημειώσει επιτυχίες στο δημοσιονομικό πεδίο, βασισμένη στο έργο των δύο προηγουμένων. Χάνει όμως καθημερινά τη μάχη εναντίον της ύφεσης και της ανεργίας. Με την ατολμία και την ανικανότητά της να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, με την αναβλητικότητα και την ανοχή της στην γραφειοκρατία, με την εμμονή στην αδιέξοδη υπερφορορολόγηση δεν έχει πολύ δρόμο. Δεν έχει νόημα μια τέτοια κυβέρνηση. Στρώνει άλλωστε το χαλί στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορει να κυβερνήσει;

Τα δείγματα που έχουμε είναι απολύτως αρνητικά. Δύο χρόνια αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αξιοποιήθηκαν. Από όλα τα χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης επιλέγει να ιδιοποιηθεί τα πιο παθογενή, την πιο κρατικιστική εκδοχή ενός παλαιοκομματικού κράτους. Έχοντας υιοθετήσει μια διχαστική ρητορική μίσους , εσωτερικού και εξωτερικού, δίνει διέξοδο σε περιθωριακού τύπου θεωρήσεις της πραγματικότητας και «κόβει γέφυρες» συνεννόησης, τόσο μέσα όσο και έξω από τη χώρα. Δεν νομίζω πως έχουμε την πολυτέλεια σε αυτή τη συγκυρία να περιμένουμε να αναλάβει τη διακυβέρνηση και μετά να «ωριμάσει». Ο σημερινός λοιπόν δικομματισμός είναι άγονος. Ανικανότητα, αδεξιότητα και ατολμία εναντίον λαϊκισμού, δημαγωγίας και κρατισμού άνευ όρων.

-Εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι πάνω από πέντε μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούται να ζητήσει εκλογές;

Ποιο θα είναι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα δικό της θέμα. Για μας ο σταθερός εκλογικός κύκλος είναι ζητούμενο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει συνταγματικά κατοχυρωμένος τετραετής πολιτικός κύκλος, ως υποχρεωτικός . Αν όμως η δυσαρμονία εκλογικού σώματος και Βουλής καθίσταται εντελώς προφανής, τότε τα επόμενα είναι κι αυτά προφανή. Το 2014 είναι χρονιά σκλήρυνσης της φτώχειας και της πολιτικής αστάθειας. Η πολιτική αστάθεια μάλιστα επιτείνει τη φτώχεια. Γι’ αυτό ο καθένας μας, είτε είναι πολίτης, είτε είναι πολιτικός πρέπει να κάνει αυτό που πιστεύει σωστότερο, αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τις παρορμητικές ενέργειες. Εμείς αυτό το δρόμο δείχνουμε, ενώνοντας τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της ΕΛΙΑΣ.