Η επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον πρέσβη του Αφγανιστάν, Mirwais Samadi, και τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα αυτό, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έχει ως σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω του επαναπατρισμού έως 5.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και επιστρέφουν με τη βούλησή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Ο κ. Samadi τόνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χώρα του θα συμβάλλει έμπρακτα στην επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος. Παρομοίως, επικοινωνία είχε ο κ. Κουμουτσάκος με τον πρέσβη του Ιράκ στην Ελλάδα, Shorsh Khalid Said, ο οποίος επίσης εξέφρασε την πρόθεσή του να εντατικοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος εθελούσιων επιστροφών.

Η πρώτη μετακίνηση μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού,  καταλήγει η ανακοίνωση.