Αντιδράσεις προκαλεί σε μια σειρά από διπλωμάτες το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών περί αναδιοργάνωσής του ΥΠ.ΕΞ. και αποτελεί ένα από τα θέματα που συζητιούνται αυτή την ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το κείμενο που θα δοθεί το προσεχές διάστημα στη δημοσιότητα, θα προβλέπει σημαντική μείωση του αριθμού των Γενικών Γραμματειών, των Διευθύνσεων, των Τμημάτων και των Μονάδων που υπάγονται απευθείας στον υπουργό, εν προκειμένω στον κ. Νίκο Δένδια. Το βασικό ερώτημα που τους ταλανίζει είναι ποιες ακριβώς από τις Διευθύνσεις του ΥΠ.ΕΞ. θα συγχωνευτούν, αφού μερικές απ’ αυτές ήταν μέχρι σήμερα αρκετά… προνομιακές για όσους τις κατείχαν και τώρα φοβούνται ότι θα τις χάσουν. Πάντως το Υπουργείο έχει διαψεύσει ότι θα υπάρξει συνένωση των Διευθύνσεων Κύπρου, Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία τροποποίηση στη δομή του οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2017, όπου μεταξύ άλλων είχε ιδρυθεί Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό, ιδρυόταν επίσης Γραφείο Στατιστικής ως αυτοτελής οργανική μονάδα που επίσης υπαγόταν απευθείας στον υπουργό, θεσμοθετούνταν η διαφάνεια στο ζήτημα της εκτέλεσης δαπανών για απόρρητους εθνικούς σκοπούς, επανερχόταν το όριο των 70 ετών για την αποχώρηση από την υπηρεσία των προϊσταμένων των άμισθων προξενικών αρχών και καταργούνταν το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών.