«Ξεφούσκωσε» πριν ακόμη εξεταστεί επί της ουσίας, η επένδυση του Κατάρ στον Αστακό, την οποία αρκετά μέλη της κυβέρνησης παρουσίαζαν ως μία εξαιρετική περίπτωση για την αναστροφή του κλίματος στην Ελλάδα.

Η αμφιλεγόμενη επένδυση αφορούσε πρωτίστως τη δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.100 μεγαβάτ με καύσιμο υγραέριο (LPG). Συμπληρωματικά, το σχέδιο προέβλεπε μονάδα παραγωγής φυκιών (άλγης) με την αξιοποίηση των καυσαερίων της μονάδας, αλλά και τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος θα τροφοδοτούνταν από το Κατάρ και θα συνδεόταν με το εθνικό σύστημα, αλλά και με την Ιταλία, μέσω υποβρύχιου αγωγού.

Το όλο σχέδιο, φάνταζε τεράστιο, ελπιδοφόρο, αλλά και με πολλά κενά, ως προς την εξασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας, και τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του.

Στο επιχειρηματικό σχήμα συμμετείχε μεν το κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, αλλά και η εταιρεία γερμανικών συμφερόντων Rosebud, με ελάχιστη οικονομική επιφάνεια. Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα τροφοδοτούνταν με καύσιμο (LPG) από το Κατάρ, αλλά με άγνωστη τιμή, ενώ δεδομένο είναι ότι το καύσιμο αυτό είναι ιδιαίτερα ακριβό. Επίσης στο επιχειρηματικό σχέδιο προβλεπόταν ότι ο χαρακτήρας της μονάδας είναι εξαγωγικός, καθώς το 70% της παραγωγής ηλεκτρικού, θα διοχετεύονταν στην Ιταλία μέσω υποβρύχιου καλωδίου.

Έτσι εκτός από τη μονάδα, η επένδυση επιβαρύνονταν και με ένα επιπλέον κόστος της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ για το υποβρύχιο καλώδιο. Εν τέλει, μετά τις αρχικές ανακοινώσεις για σύμπλεγμα επενδύσεων (ηλεκτροπαραγωγή, άλγη-βιομάζα, υγροποιημένο αέριο) που θα ανέρχονταν μέχρι και σε 10 δισ. ευρώ, η επένδυση του Κατάρ, περιορίστηκε στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο υγραέριο.

Το όλο εγχείρημα από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκε ότι έχει την ισχυρή στήριξη μελών του υπουργικού συμβουλίου, που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, αλλά και μελών της οικογένειας του Πρωθυπουργού. Η στήριξη αυτή θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με την τάχιστη έκδοση της άδειας από τη ΡΑΕ για τη μονάδα, αλλά και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αλλαγή χρήσης στις εκτάσεις της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού, προκειμένου να περιληφθεί η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση υγραερίου.

Ωστόσο, άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου με προεξάρχουσα την υπουργό, Τίνα Μπιρμπίλη, κράτησαν αποστάσεις από το όλο εγχείρημα, αξιολογώντας αρνητικά τη χρήση υγραερίου, ενός καυσίμου ιδιαίτερα επικίνδυνου σε συγκεντρώσεις εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο.

Για το θέμα αυτό, είχε ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να εκπονήσει μελέτη επικινδυνότητας για τη χρήση του καυσίμου. Επίσης η υπουργός, είχε ζητήσει επιπλέον στοιχεία από το επιχειρηματικό σχήμα ως προς τη δυνατότητα όλων των μελών του να υλοποιήσουν την επένδυση.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση, υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή και ο ίδιος ο Πρωθυπουγός, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει άδεια έναρξης των έργων, αν διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνη, λόγω της χρήσης υγραερίου.

Εν τέλει, στις 8 Οκτωβρίου, φάνηκε ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει, καθώς ο υφυπουργός Εξωτερικών και ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης, Σπύρος Κουβέλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας του Κατάρ Δρα Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά, «ανταποκρίθηκε με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καταδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στην άμεση περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ και εξασφαλίζοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του ενεργειακού σταθμού».

Πρότεινε δε να γίνει συνάντηση των δύο πλευρών, προκειμένου να συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του έργου. Η απάντηση του υφυπουργού του Κατάρ προς τον κ. Κουβέλη, ήρθε χθες, με την απόσυρση από την επένδυση και με το αιτιολογικό ότι είναι ασύμφορη οικονομικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συμφωνία πλαίσιο για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία (συζητούσε με ενεργειακές εταιρείες), καθώς οι τιμές που προέκυπταν ήταν υψηλές.

Δεν επηρεάζεται το μνημόνιο

Πηγές της κυβέρνησης που εμπλέκονται με το θέμα, διευκρίνιζαν ότι η αποχώρηση του Κατάρ από την επένδυση του Αστακού, δεν επηρεάζει την υλοποίηση του μνημονίου που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ. Διευκρίνιζαν δε ότι πρόκειται για ιδιωτική επένδυση που δεν περιέχεται στο κείμενο του μνημονίου.

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ