Με μια και μόνο φράση ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε σήμερα το σχέδιό του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά κατά την εισήγησή του, η ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική, που θα είναι η ευκαιρία για μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, που θα μας βγάλει από τη κρίση όρθιους», προσθέτοντας αμέσως μετά ότι «η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη».

Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής

Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει. Ωστόσο, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Επί της ουσίας δηλαδή ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ποντάρει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών οι οποίες ούτως ή άλλως θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής και αφού με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δεν πρόκειται να υπάρξει κόμμα που να κερδίσει 151 έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ποντάρει πως εάν το κόμμα του έρθει πρώτο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ή με κάποιο άλλο κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος μάλιστα ο τέως πρωθυπουργός κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα. «Θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις προγραμματικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Λοβέρδος: Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι στο πλαίσιο αυτό ότι από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα γίνουν εκλογές. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα τις κάνει αρχές Ιουλίου ή Σεπτέμβριο. Νομίζω ότι ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο βολικός μήνας. Εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές» είπε με νόημα μιλώντας στον Focus 103,6, προσθέτοντας ότι “αν δεν κάνει πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός, σημαίνει, ότι θα αφεθεί να παρασυρθεί από τη δίνη των οικονομικών δυσχερειών, που θα είναι απότομες, που δεν θα μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός τους. Πιστεύω, ότι θα το προλάβει αυτό». Απαντώντας δε σε ερώτηση για το ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα του μετεκλογικά, τόνισε, ότι «θα τα πούμε, όταν θα οδηγηθεί η χώρα σε αυτή τη διαδικασία», χωρίς να αποκλείει τίποτα.