Ως εντελώς ανεπαρκή, πολλά εκ των οποίων είναι σε επικίνδυνη κατεύθυνση και έρχονται για να μείνουν σε βάρος των εργαζομένων, χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της ακύρωσης όλων των μέχρι σήμερα απολύσεων, το τελευταίο διάστημα με αφορμή την πανδημία, να δοθεί το δώρο Πάσχα, να καταργηθεί η ΠΝΠ και ο νόμος που δίνει δυνατότητα στους εργοδότες να μειώσουν κατά 50% τους μισθούς, να σταματήσει η απαράδεκτη επιβολή της δήθεν ευελιξίας της εργασίας που καταρρακώνει εργασιακές σχέσεις, ωράρια, μισθούς και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων και να νομοθετηθεί από τώρα αυτόματη κατάργηση οποιονδήποτε μέτρων και των απαράδεκτων απαγορεύσεων στη συνδικαλιστική δράση, όπως και όποιων βλαπτικών μεταβολών έχουν γίνει για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Προσέθεσε ότι, χρειάζεται να υπάρξει «διαρκής απαλλαγή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα για χρέη σε ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές επικοινωνίες, φυσικό αέριο. Να μην υπάρξει καμία διακοπή για όσους χρωστούν και αναστολή πληρωμών, κατάργηση όλων των πλειστηριασμών λόγων οφειλών σε τράπεζες».

«Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, πληρώνουν εδώ και δέκα χρόνια τα μνημονιακά μέτρα για να βγούμε από την καπιταλιστική κρίση και χωρίς να έχει καταργηθεί κανένα από αυτά τα μέτρα, όπως υπόσχονταν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έρχονται και επιβάλλονται και νέα με ευθύνη κυρίως των μεγάλων εργοδοτών που τους βλέπουμε πάλι να κερδοσκοπούν και να κερδοφορούν σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα έχει προειδοποιήσει για νέα κρίση ενδεχομένως βαθύτερη από την προηγούμενη, ενώ η πανδημία λειτουργεί ως καταλύτης μιας ήδη υπάρχουσας κατάστασης ύφεσης, λέγοντας ότι «τα μόνιμα υποζύγια είναι οι εργαζόμενοι. Άρα, εργατική τάξη και λαός, να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλό μόλις βγούμε από την κρίση του κορονοϊού».

«Από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να είμαστε κάθετοι, όχι μόνο σε κάθε ασυδοσία της εργοδοσίας, αλλά και σε όλα αυτά τα μέτρα που έχουν έλθει και αυτά που έρχονται με αφορμή την πανδημία», υπογράμμισε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε το ζήτημα των αυτοαπασχολουμένων, σημειώνοντας ότι «δεν φθάνουν τα 800 ευρώ για 45 μέρες, ούτε η ολιγόμηνη αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους».

Ζήτησε γενναία στήριξη των αυτοαπασχολουμένων, «ιδιαίτερα αυτών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ», με «κατάργηση εντελώς του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή από εισφορές ασφάλισης για το επόμενο, τουλάχιστον, τετράμηνο, αναστολή των δημοτικών τελών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων και κάθε μέσου αναγκαστικής είσπραξης προς δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Επίσης, είπε πως αυτά τα αναγκαία βασικά στοιχεία αφορούν μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους καθώς και επιστήμονες «οι οποίοι δεν πρέπει να εξαιρεθούν έστω και από αυτό το πενιχρό επίδομα».

Συμπλήρωσε ότι, ούτε ένας νόμος που θεσπίστηκε κάτω από έκτακτες καταστάσεις «και σήμαινε περισσότερη καταστολή, αυταρχισμό και περισσότερα εμπόδια στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες δεν πάρθηκε πίσω, μετά το έκτακτο γεγονός. Επειδή υπάρχει μεγάλη πείρα στον ελληνικό λαό, να είμαστε σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

«Χρειάζεται άμεση ενίσχυση των μέτρων προστασίας γιατρών, υγιειονομικών και νοσηλευτών και επίταξη της ιδιωτικής υγείας, σημειώνοντας την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ τόνισε και επισήμανε ότι «οι 3.100 κλίνες που ανακοίνωσε ο υπουργός προκύπτουν από το υποχρεωτικό άδειασμα άλλων κλινών και μετακίνηση προσωπικού», για να προσθέσει: «Υπάρχει αναβολή εξετάσεων και θεραπειών σε ασθενείς με βαριά νοσήματα και αναστολή λειτουργίας περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων για να μετακινηθεί ιατρικό προσωπικό». Χαρακτήρισε την εκμίσθωση κλινών από ιδιώτες «γεγονός απαράδεκτο που δεν έχει σχέση με επίταξη ή πρόθεση επίταξης».

Τέλος, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τόνισε ότι πρέπει «εδώ και τώρα» να ανακοινωθεί η μείωση της ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να αποκλειστεί ο Σεπτέμβριος ως μήνας διεξαγωγής τους, στις επόμενες μέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία των εξετάσεων και να λυθούν τα ζητήματα της τηλεκπαίδευσης.