Σύσκεψη υπό την Λίνα Μενδώνη για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης

Ποια έργα αφορά


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:19
11/03/2020
Σύσκεψη υπό την Λίνα Μενδώνη για την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
loading

Σύσκεψη με αντικείμενο την εξέταση της πορείας των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συγκάλεσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου, του προέδρου του ΤΑΠΑ, Παναγιώτη Νταή, καθώς και των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «αυτή τη στιγμή, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης υλοποιούνται ταυτόχρονα 8 ξεχωριστά έργα, με στόχο την θωράκιση και αναβάθμιση του χώρου και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στους επισκέπτες».

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, τα έργα αυτά αφορούν:

  • Την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς. «Το έργο της αντικατάστασης του γηρασμένου και ακατάλληλου αναβατορίου με τον νέας τεχνολογίας ανελκυστήρα πλαγιάς, προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Υπάρχει το ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης στο τμήμα της υπεργολαβίας, που αφορά στην αντιστήριξη του τείχους, λόγω των καθυστερήσεων στην προμήθεια υλικών που σημειώνονται στη διεθνή αγορά εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
  • Τις διαδρομές ΑμεΑ. «Παράλληλα με την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα, δρομολογείται και το έργο της διαμόρφωσης διαδρομών πρόσβασης ΑμεΑ επί του Βράχου. Έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη και προχωρεί η οριστική μελέτη, προκειμένου ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου των διαδρομών να συμπέσει με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου του ανελκυστήρα», πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ.
  • Την αναβάθμιση του φωτισμού. Όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟΑ με την ανακοίνωσή του, «η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και εισάγεται στο ΚΑΣ, την Τρίτη 17 Μαρτίου, για την κατά νόμο γνωμοδότηση. Η αναβάθμιση του φωτισμού, που εξ αρχής αφορούσε στον Ιερό Βράχο και στα επικείμενα μνημεία, επεκτείνεται στις κλιτύες και τα μνημεία τους, καθώς και στα φυλάκια και στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Σε β' φάση, η οποία θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο, το έργο του φωτισμού θα καλύψει τον λόφο του Φιλοπάππου και το ναό του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά. Η μελέτη βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του φωτισμού της Ακρόπολης, καθώς ο τεχνητός φωτισμός θα προσαρμόζεται απολύτως με αυτοποιημένο σύστημα στην ένταση του φυσικού φωτός. Επίσης, εξασφαλίζει μικρότερη κατανάλωση ρεύματος κατά 40%, ενώ πολύ σημαντική είναι η κατά 60% μείωση του αριθμού των φωτιστικών σωμάτων, που σήμερα είναι πολύ πυκνά και δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική του χώρου. Εκτιμάται ότι η ποιότητα του φωτισμού των σωμάτων LED, που θα χρησιμοποιηθούν, δεν αλλοιώνεται για τα επόμενα 15 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα σώματα, τα οποία παρουσιάζουν υποβάθμιση του φωτισμού έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας. Το έργο του φωτισμού προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω έργα υλοποιούνται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση».
  • Τον εξορθολογισμό των ηλεκτρικών υποδομών. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, πρώτον «ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ηλεκτρικών πινάκων και των ανενεργών, στην πλειονότητά τους, καλωδίων, που βρίσκονται σε ποικίλες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο. Αυτή την περίοδο γίνεται έλεγχος για το ποιοι και πόσοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη νέα εγκατάσταση του φωτισμού». Δεύτερον, «επανεξετάστηκε η οριστική θέση για την τοποθέτηση ηλεκτρικής γεννήτριας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το θέμα θα εισαχθεί την προσεχή Τρίτη 17 Μαρτίου στο ΚΑΣ».
  • Την αντικεραυνική προστασία. «Ολοκληρώθηκε η αντικεραυνική θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ώστε να είναι συμβατή με τα ισχύοντα πρότυπα. Παράλληλα, και με δεδομένες τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται μελέτη αναβάθμισης της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολύ μεγαλύτερης έντασης καιρικά φαινόμενα. Η μελέτη αυτή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2020», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
  • Την ασφάλεια του αρχαιολογικού χώρου. «Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) συντάσσεται ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το σχέδιο περιλαμβάνει μελέτη τρωτότητας και επικινδυνότητας για τον Ιερό Βράχο, τον 'Αρειο Πάγο, τους δυτικούς λόφους, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την Αρχαία Αγορά. Η μελέτη ολοκληρώνεται σε διάστημα δύο μηνών. Η εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως», διευκρινίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
  • Το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης. «Αφού εξασφαλίστηκαν επί πλέον πιστώσεις, περισσότερες από 1 εκατ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς το έργο, όταν ενάχθηκε το 2018, ήταν υποκοστολογημένο, δρομολογείται για τον Απρίλιο ο διεθνής διαγωνισμός για την οικοδομική αποκατάσταση του κτηρίου. Το παλαιό Μουσείο θα επαναλειτουργήσει με νέες χρήσεις με σαφή προσανατολισμό την όσο το δυνατόν διαδραστική εμπειρία για τους επισκέπτες», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Σε ό,τι αφορά, τέλος, ζητήματα αρμοδιότητας του ΤΑΠΑ, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτοψία, την επόμενη εβδομάδα, με σκοπό τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των εκδοτηρίων των εισιτηρίων. Άμεσα προβλέπεται η αναδιοργάνωση των πωλητηρίων με αντικείμενα παραγωγής του ΤΑΠΑ, αλλά και αντικείμενα σύγχρονων δημιουργών εμπνευσμένα από τα ευρήματα της Ακρόπολης», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει