Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως η Τουρκία φέρει την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.

«Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο», δήλωσε ο  κ. Ζάιμπερτ ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών.

«Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όλα τα κρατικά μέσα πρέπει ωστόσο να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας, διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», ενώ «αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά».

Η Ελλάδα έχει ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα, συνέχισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και τόνισε ότι σε αυτό έχει (η Ελλάδα) δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της.

«Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα», κατέληξε.