Το θέμα των επαγγελματικών μισθώσεων τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς» και εξέφρασε αισιοδοξία, όσον αφορά στις επαγγελματικές μισθώσεις, καθώς, όπως είπε, βλέπει ότι «υπάρχει περιθώριο συμφωνίας σε μια λύση κοινά αποδεκτή, δίκαιη, ισορροπημένη, αναπτυξιακή, που θα βοηθήσει την αγορά, θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας».

Αναφορικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «οι παραγωγικοί φορείς αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει χάρη και στις παρεμβάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να βελτιωθεί το σχετικό νομοσχέδιο» και τόνισε πως «θα ληφθούν υπόψη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οι παρατηρήσεις της κοινωνίας και της αγοράς».

Είπε ακόμα ότι μετά από τρία χρόνια, έχει γίνει αντιληπτό από τους παραγωγικούς φορείς ποιο ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του Ειδικού Τέλους Ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για να προσθέσει ότι «πρέπει φυσικά να πάμε σε κάτι που είναι καλύτερο από αυτό που υπάρχει».

Τέλος, ανέφερε ότι το όλο ζήτημα του φόρου ακινήτων πρέπει να ειδωθεί και στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα, συνέχισε, «είναι δύσκολο υπό την πίεση της κρίσης, αλλά τώρα είμαστε στο τελευταίο στάδιο, είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση».

Τη διαφωνία του με το να εμπλέκεται η τρόικα στις επαγγελματικές μισθώσεις και ειδικά στην επαγγελματική στέγη, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει σαφέστατα να βελτιώσουμε το παρόν νομικό πλαίσιο αλλά όχι να το καταργήσουμε».

Ερωτηθείς ποια βελτίωση θα μπορούσε να γίνει, μίλησε για διατήρηση του καθεστώτος της 12ετίας στις παλαιές μισθώσεις «ως έχει, χωρίς την προσθήκη της τετραετίας». «Στις νέες μισθώσεις, ως μίνιμουμ χρόνο, εμείς θέλουμε τα έξι χρόνια», πρόσθεσε.

«Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι ο χρόνος είναι ακατάλληλος για να συζητάμε απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στις ανάγκες της αγοράς, ούτε να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Μάλλον θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι κατά τη γνώμη του δεν υπήρξε καμία πρόοδος με τη σημερινή συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, δήλωσε ότι «εμείς έχουμε αποδεχτεί σε όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις να γίνει σεβαστή η 12ετία χωρίς όμως προεκτάσεις και 24 μηνιαία μισθώματα για αποζημίωση». Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, «στις καινούριες μισθώσεις όπου κυρίαρχος είναι ο ενοικιαστής μία είναι η λύση που εγγυάται τα συμφέροντα όλων και να κινηθεί η αγορά: η Απελευθέρωση ώστε ό,τι συμφωνούν οι συμβαλλόμενοι αυτό να ισχύει, αυτό να είναι σεβαστό».