Ευρύτερη ανασκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας, πραγματοποίησαν χθες κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Π. Παναγιωτόπουλος και ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Ντ. Πιρς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι πρωτοβουλίες για ευρύτερη προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στις ΗΠΑ. Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η οποία θα ξεκινήσει στα τέλη του 2014 από τον Καναδά για να μεταφερθεί στη συνέχεια σε δυο αμερικανικές πόλεις, το Σικάγο και την Ουάσιγκτον, καθώς και στη στενότερη συνεργασία που έχει δρομολογηθεί μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και των μεγαλύτερων πολιτιστικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, οριστικοποίησε τη συνεργασία του Ελληνικού υπουργείου με τα αμερικανικά ιδρύματα Smithsonian, National Gallery, National Geographic, Kennedy Center, Brookings και Dumbarton Oaks (Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Χάρβαρντ με έδρα στην Ουάσιγκτον) σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Τους πρώτους μήνες του 2014 αναμένεται μάλιστα να έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία στελεχών του Smithsonian, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο του ιδρύματος, για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας σε θέματα εκπαίδευσης προσωπικού, σχεδιασμού μάρκετινγκ, οργάνωσης σώματος εθελοντών, εκδόσεων, διαφήμισης κ.λπ.