Σε άμεση τροποποίηση των κειμένων της αναγκάστηκε να προβεί η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά την προ ημερών αποκάλυψη του newsbeast πως όποιος έμπαινε στην επίσημη διεύθυνσή της (presidency.gr), διάβαζε ότι σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλέξει η Βουλή ανώτατο πολιτειακό άρχοντα τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, κάτι που βέβαια δεν ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο που αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα και ένθεν. Ακόμη και την ημέρα που εκλεγόταν η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι επισκέπτες του επίσημου site της Προεδρίας διάβαζαν λανθασμένες πληροφορίες.

Τι κι αν με την αναθεώρηση του Συντάγματος που επιψηφίστηκε από πέρυσι αποσυνδεόταν η ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών; Στην Ηρώδου Αττικού φαινόταν σαν να μην είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Όποιος έμπαινε στην ιστοσελίδα της Προεδρίας, διαπίστωνε με έκπληξη ότι στην ενότητα που αφορά την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα υπήρχε ακόμη αναρτημένη η παλαιά διαδικασία, που οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές εάν δεν προέκυπτε η προβλεπόμενη πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της σχετικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός του ελληνικού κράτους απαιτείται στην πρώτη ψηφοφορία πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (τουλάχιστον 200 ψήφους δηλαδή). Την πλειοψηφία αυτή και με το παραπάνω έλαβε την περασμένη Τετάρτη η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αποσπώντας τις ψήφους 261 βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας σήμερα

Aν δεν συγκεντρωνόταν η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν ύστερα από πέντε ημέρες όπου και πάλι θα απαιτούνταν 200 ψήφοι. Εάν και πάλι δεν επιτυγχανόταν η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναλαμβανόταν ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε θα εκλεγόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 ψήφους). Μέχρι εδώ η διαδικασία ήταν ίδια με όσα ίσχυαν και πριν την αναθεώρηση. Οι διαφορές ξεκινούν απ’ αυτό το σημείο και μετά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής. Αυτά όμως ίσχυαν πέρυσι, μέχρι να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, γιατί με τις νέες αλλαγές, αντί να οδηγηθούμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές, η ψηφοφορία για την εκλογή Π.τ.Δ. επαναλαμβάνεται στη Βουλή για τέταρτη φορά και εκλέγεται Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).

Τι ανέφερε το site της Προεδρίας μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εκ νέου ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία (απλώς δηλαδή, όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους). Σύμφωνα πάντα με τη νέα παράγραφο του άρθρου 32 του υπέρτατου νόμου, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη – πρώτη ψηφοφορία. Μετά τις επισημάνσεις μας, δέησαν οι αρμόδιοι της ιστοσελίδας του Προέδρου της Δημοκρατίας να προβούν στις απαιτούμενες και συνάμα καίριες αλλαγές.

Το νέο κείμενο που προστέθηκε στο site μετά την αποκάλυψη του newsbeast