«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες και δεν διασταυρώνεται το εις βάρος μου κατηγορητήριο με το αποδεικτικό δικογραφικό υλικό», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης ξεκινώντας την απολογία του στον ανακριτή.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής πρόσθεσε ότι «η εις βάρος μου δίωξη είναι καθαρά πολιτική, όπως αποδεικνύουν συγκεκριμένες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ, κ. Βορίδη. Ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε δηλώσει τη Δευτέρα 16-9-2013 στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι για να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή πρέπει να χαρακτηρισθεί εγκληματική οργάνωση. Επισημαίνω ότι η συγκεκριμένη δήλωση είχε προηγηθεί κατά δύο σχεδόν ημέρες του τραγικού και καταδικαστέου εγκλήματος το Κερατσίνι. Ο ίδιος πολιτικός παράγοντας, την Τετάρτη 18-9 είδε δηλώσει στο Star μέσω του δημοσιογράφου Κουβαρά ποια είναι τα βήματα αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Ανέφερε συγκεκριμένα: χαρακτηρισμός ως εγκληματική οργάνωση, συλλήψεις βουλευτών και μαζικές προφυλακίσεις βουλευτών. Παρατηρώντας τη μέχρι τώρα αλληλουχία των γεγονότων, συμπεραίνω ότι πίσω από την εις βάρος μου δίωξη κρύβεται μια ωμή παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας που καταργεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά μου οι κ.κ. Αθανασίου, Δένδιας και Σαμαράς. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για δίκαιη δίκη προτού καν περάσω από το γραφείο του ανακριτή. Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η διαδικασία κινήθηκε κατόπιν προσωπικής εντολής και πίεσης του πρωθυπουργού, ο δε κ. Σαμαράς χρησιμοποιήσε τις φράσεις “θα τους λιώσω” όπως διάβασα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδα Πρώτο Θέμα την Κυριακή 29/9 και “θα ξεριζώσουμε μέχρι τέλους τη Χρυσή Αυγή…».

Ο Η. Κασιδιάρης επισημαίνει ακόμη ότι μοναδικός λόγος της δίωξής του είναι «η ραγδαία άνοδος του κόμματός μου και τα υψηλά ποσοστά που φέρεται να έχω αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων».

Σχετικά με το έγγραφο που περιλαμβάνεται στη δικογραφία ως καταστατικό της Χρυσής Αυγής, ένα ενημερωτικό ιδεολογικού προσανατολισμού φυλλάδιο τιτλοφορούμενο «Πρωτεσίλαος», ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής αναφέρει: «Τα συγκεκριμένα έγγραφα δεν τα αναγνωρίζω, τα χαρακτηρίζω βλακώδη, ψευδεπίγραφα και κατασκευασμένα” […} “Το κατηγορητήριο στηρίζεται σε φαντασιώσεις και ανοησίες των πολιτικών μας αντιπάλων. Μου προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου περιέλαβε στο πόρισμά της κάποια άθλια χειρόγραφα, τη στιγμή που η Χρυσή Αυγή έχει καταθέσει το επίσημο καταστατικό της στην κυρία Κουτζαμάνη, το οποίο είναι αναγνωρισμένο και περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της πραγματικής δομής, λειτουργίας και οργάνωσης του κόμματός μου».

Σχετικά με την εσωτερική οργάνωση της ΧΑ:

«Η αρμοδιότητά μου στο κόμμα είναι η λειτουργία του γραφείου Τύπου και φυσικά η παρουσία μου στο Κοινοβούλιο και γι’ αυτό δεν έχω να καταθέσω περαιτέρω λεπτομέρειες για τη λειτουργία των τοπικών οργανώσεων. Συνεπώς οι βαθμίδες ιεραρχίας, φαλλαγίτης, φαλλαγάρχες, λοχίτες κτλ και τα περί στρατιωτικής δομής, αποτελούν ανοησίες και φαντασιοπληξίες».

Σχετικά με τη σχέση της ΧΑ με τον εθνικοσοσιαλισμό:

«Η ΧΑ είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα που εκφράζει πολιτικά και ιδεολογικά τον εθνικισμό των Ελλήνων. Επομένως είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε ταύτιση με ιδεολογίες που εκφράζουν άλλα έθνη. Συγκεκριμένα και όσον αφορά, το γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, τονίζω ότι σε ιστορικό επίπεδο και κατά τη γερμανική εισβολή του 1941 η θέση κάθε έλληνα εθνικιστή ήταν στα οχυρά της Μακεδονίας για την αντιμετώπιση των εισβολέων. Αυτό θα πράτταμε και εμείς σήμερα. Με ανάλογο σθένος η Χρυσή Αυγή αντιστέκεται στη σύγχρονη γερμανική οικονομική εισβολή που πλήττει την πατρίδα μας».

Σχετικά με τις αξιόποινες πράξεις με ερευνωμένη εμπλοκή προσώπων σχετιζόμενων με τη ΧΑ:

«Κάθε πράξη βίας είναι καταδικαστέα. η κεντρική διοίκηση της ΧΑ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με καμία πράξη βίας και προσωπικώς μπορώ να διαβεβαιώσω πως τα ονόματα τα οποία διάβασα στη δικογραφία αναφορικά με τα κακουργήματα, μου είναι παντελώς άγνωστα, πλην του Ρουπακιά, που το έμαθα από τα δελτία ειδήσεων. Ο συγκεκριμένος δεν είναι εγγεγραμμένο μέλος του κόμματος, εξ όσων γνωρίζω έχει συμμετάσχει σε κάποιες δραστηριότητες όπως χιλιάδες άλλοι πολίτες…».