Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμα του το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου ως υποψήφια για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα υποψήφια για μία τόσο σημαντική θέση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στην επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση να τονίζουν ότι θα πάρουν θέση μετά από συνέλευση των κομμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τη στάση του, στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση της επιλογής της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Οι ίδιες πηγές αφήνουν αιχμές για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης και συνδέουν τη σημερινή ανακοίνωση με επικοινωνιακές στοχεύσεις λόγω της συγκυρίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό».

Θετικές είναι οι αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο Κίνημα Αλλαγής μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, στο οποίο γνωστοποίησε ότι προτείνει για τη θέση της επόμενης Προέδρου της Δημοκρατίας, την ανώτατη δικαστικό, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα στην Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν με καλό μάτι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα και μετά την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου αλλά και τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, φαίνεται πως θα υπάρξει η επίσημη τοποθέτηση του κόμματος για το ζήτημα.

ΚΚΕ: Ποτέ δεν έχουμε επικεντρώσει στο πρόσωπο το οποίο προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ελληνική Λύση: Αύριο θα έχουμε απάντηση

Η Ελληνική Λύση εξέδωσε ανακοίνωση: «Σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκου Βελόπουλου, αύριο ημέρα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7 το απόγευμα θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κ.Ο της Ελληνικής Λύσης στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή με αποκλειστικό θέμα την στάση του κόμματος στην επίσημη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα που αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας!

Αργά αύριο το απόγευμα, μετά την διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, θα δοθεί η απάντηση-πρόταση του ΜέΡΑ25 για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφεραν κομματικές πηγές.