Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής – και η Ελίζα Φερέιρα, επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, επισκέπτονται την Πέμπτη και την Παρασκευή την Αθήνα.

Σχοινάς και Φερέιρα θα κάνουν μια σειρά συναντήσεων, με αντικείμενο το μεταναστευτικό, αναπτυξιακά και ενεργειακά θέματα, στο πλαίσιο των νέων προκλήσεων του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενόψει της ψήφισης του επταετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2021-2027.

Την Πέμπτη, ο κ. Σχοινάς θα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και θα παρουσιάσει ενώπιον των ελλήνων βουλευτών τις προτεραιότητές του.

Είναι μια σημαντική στιγμή, σχολιάζουν κοινοτικές πηγές, καθώς η παρουσίαση γίνεται κατά την έναρξη της θητείας του και στις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου εμπίπτουν πολλά χαρτοφυλάκια που αφορούν το μεταναστευτικό, την εσωτερική ασφάλεια, την κινητικότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη νεολαία, την επαγγελματική κατάρτιση.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τους Γιατρούς του Κόσμου – Ελλάδας.

Την Παρασκευή ο Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ελίζα Φερέιρα θα πάρουν μέρος στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 στο οποίο θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχει ιδιαίτερη σημασία, παράλληλα με τη συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, οι διαδικασίες για το οποίο αναμένεται να κλείσουν ως το τέλος του χρόνου, να αποσαφηνίσει και η ελληνική κυβέρνηση τις προτεραιότητές της για την επόμενη επταετία, ενόψει των νέων μεγάλων προκλήσεων που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τις δεξιότητες που απαιτεί η αγορά εργασίας, προσθέτουν οι ίδιες κοινοτικές πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα θα συμμετάσχει την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Απολιγνιτοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.