Επίσκεψη στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μετανάστευσης πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον γραμματέα της ΚΕ Πάνο Σκουρλέτη, από στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων και από βουλευτές του κόμματος.

«Θεωρούμε πως η χώρα μας πρέπει να είναι από κείνη την πλευρά των κρατών που υπερασπίζονται τις διεθνείς συνθήκες γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες του ανθρωπισμού, αυτό επιβάλλουν τα δίκαια του ανθρώπου», δήλωσε προσερχόμενος ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος και σε χτεσινές δηλώσεις του κ. Πικραμένου που βρέθηκε στη Σάμο, οι οποίες όπως υποστήριξε «δείχνουν πως η παρούσα κυβέρνηση έχει μια διαφορετική αντίληψη, αντιμετώπιση του ζητήματος». «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετανάστες, το πρόβλημα είναι οι ανισότητες και οι αιτίες που διέπουν το μεταναστευτικό ζήτημα», σημείωσε.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με αυτούς που αγωνίζονται έτσι ώστε ν’ αρθούν οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος. Σε αυτό το Κέντρο σήμερα εδώ ήρθαμε να δούμε εάν πραγματικά κρατούνται οι μετανάστες κάτω από τις προβλεπόμενες συνθήκες αλλά και αν υπάρχει σκοπιμότητα για πολλούς από αυτούς να βρίσκονται εδώ. Θέλω να σας θυμίσω ότι επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος κράτησης είχε μειωθεί στο ελάχιστο και μάλιστα όταν βρισκόμασταν αντιμέτωποι σε περίπτωση παρανόμως κρατούντων το θέμα επιλυόταν το συντομότερο δυνατό και αυτό αφορούσε είτε ανήλικα παιδιά είτε έγκυες γυναίκες», δήλωσε στη συνέχεια ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «αυτή η δομή είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

«Δε θα το ανέφερα αυτό αν δεν έβλεπα ότι η αντίληψη και η πρακτική που έχει επικρατήσει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτης μας κάνει και ανησυχούμε. Όχι μόνο στα ζητήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού», πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης και αναφέρθηκε στις καταγγελίες για «αστυνομικές αυθαιρεσίες».

«Χθες ακούσαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη στη Βουλή, ο οποίος αντί να απαντήσει στα ερωτήματα, σε συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν υπάρξει για κρούσματα αυταρχισμού εκ μέρους της Αστυνομίας, μίλησε για μεμονωμένα περιστατικά» είπε, για να προσθέσει ότι «η πραγματικότητα όμως ήρθε σήμερα να τον διαψεύσει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε «άλλο ένα “μεμονωμένο περιστατικό” στο Κουκάκι», το οποίο περιέγραψε, λέγοντας πως «με αφορμή την επιχείρηση εκκένωσης μιας κατάληψης αστυνομικές δυνάμεις μπήκανε σε μία ιδιωτική κατοικία χωρίς άδεια εισαγγελέα ή σε κάθε περίπτωση να δείξουν την άδεια εισαγγελέα, ξυλοκόπησαν τον πατέρα και τον γιο της οικογένειας και απείλησαν την μητέρα ότι θα την πετάξουν από τη σκάλα».

«Δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα αυτά. Πάραυτα πρέπει η πολιτική ηγεσία να σταματήσει να δίνει αυτό το σήμα σε συγκεκριμένες αστυνομικές δυνάμεις να αυθαιρετούν εις βάρος της νεολαίας, εις βάρος των πολιτών. Αυτός ο δρόμος είναι πράγματι επικίνδυνος, ολισθηρός και θα μας οδηγήσει σε άσχημες καταστάσεις», κατέληξε ο Π. Σκουρλέτης.

Την ανησυχία της για τις συνθήκες διαβίωσης των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών εξέφρασε, από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι εδώ για τα ανήλικα, για τα παιδιά. Είμαι εδώ γιατί ανησυχώ πάρα πολύ για το τι συμβαίνει με τα ανήλικα προσφυγόπουλα αλλά και τα ανήλικα μεταναστόπουλα», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «έναν άδικο διαχωρισμό, πρωτοφανή για τα ανήλικα κάτω των 15 και πάνω από 15». Όπως σημείωσε, «τα πάνω από 15 θεωρούνται ότι μπορούν να είναι μετανάστες και να έρχονται από ασφαλείς χώρες» και πρόσθεσε: «Αυτό είναι πρωτοφανές. Τα παιδιά είναι παιδιά και πρέπει να τύχουν της παιδικής προστασίας του κράτους. Και επειδή φοβάμαι πολύ, να υπάρχουν έγκυες γυναίκες εδώ, να υπάρχουν ανήλικα παιδιά, όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις σε αυτήν την περίπτωση να δούμε ακριβώς τί συμβαίνει».