ΜέΡΑ25: Γιατί θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους Έλληνες του εξωτερικού

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:54
09/12/2019
ΜέΡΑ25: Γιατί θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους Έλληνες του εξωτερικού
8
loading

Με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 εξηγεί γιατί θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου για τους Έλληνες του εξωτερικού χαρακτηρίζοντάς το «νομοσχέδιο ψηφοφόρων β΄κατηγορίας» και «προϊόν κοπτοραπτικής» ανάμεσα στα κόμματα.

«Το σχέδιο νόμου, -μέσα στις πολλές ατέλειές του- δίνει σε όσους από τους ανθρώπους που σήμερα έχουν, ούτως ή άλλως, πλήρες συνταγματικό δικαίωμα ψήφου (αλλά πρακτικό κώλυμα απόστασης στην άσκησή του) και πληρούν τις δαιδαλώδες προϋποθέσεις του νομοσχεδίου, μια “κουτσουρεμένη ψήφο”, κατά την οποία δεν θα μπορούν να επιλέξουν αντιπροσώπους-βουλευτές με σταυρό, όπως όλοι μας, αλλά μόνο κόμμα», αναφέρει το ΜέΡΑ25 όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και συνεχίζει:

«Ακόμη, στα ψηφοδέλτια που θα διαμοιραστούν στους Έλληνες του εξωτερικού θα τυπωθεί το “ψηφοδέλτιο Επικρατείας”, δηλαδή τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας του κόμματος, χωρίς δυνατότητα σταυρού βέβαια, αποτελεί έναν απλό αντιπερισπασμό από την “κουτσουρεμένη ψήφο”, αφού όσοι βουλευτές Επικρατείας εκλεγούν θα προκύψουν αποκλειστικά από το συνολικό ποσοστό που θα λάβει ένα κόμμα στις εκλογές, εντός και εκτός Ελλάδος. Στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί με “πρωτοφανή πλειοψηφία” βλέπουμε “ψήφο β΄ κατηγορίας”, με μισές δυνατότητες (=χωρίς επιλογή και εκλογή βουλευτών), και άρα κατ' επέκταση “πολίτες β΄κατηγορίας”».

Το ΜέΡΑ25 αναφέρεται στη δική του πρόταση νόμου, «σύμφωνα με την οποία προτείνεται πλήρες και κανονικό εκλογικό δικαίωμα για τους πρόσφατους Έλληνες μετανάστες στην εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι και Εκλογικές Περιφέρειες Ελλήνων του Εξωτερικού για τους μόνιμους αποδήμους, στις οποίες θα εκλέγονται με σταυρό εκπρόσωποι του ελληνισμού της διασποράς», σημειώνοντας ότι το τελικό νομοσχέδιο «επιβεβαιώνει και επιρρωνύει» την απόφαση του κόμματος όταν η κυβέρνηση παρουσίασε τις αρχικές προτάσεις της «έκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά στοιχεία», «προσανατολιστήκαμε ήδη τότε στο να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο».

«Σημειώνουμε», αναφέρει η ανακοίνωση, σχολιάζοντας τα σημεία του νομοσχεδίου, «ότι από την πρώτη φάση επεξεργασίας έχει μεταβληθεί η κυβερνητική πρόταση: επί παραδείγματι, αντί για 30 ή 35 χρόνια απουσίας ως όριο, μετά το οποίο δεν παρέχεται διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους μόνιμα αποδήμους και άρα η κυβερνητική πρόταση θα αφορούσε μόνο όσους λείπουν για Χ χρόνια από τη χώρα, τώρα έχει εισαχθεί η ρήτρα της αθροιστικής παρουσίας κατ' ελάχιστον δύο ετών στην Ελλάδα μέσα στα προηγούμενα 35 χρόνια -οπότε, κάποιος απόδημος δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα, εφ' όσον τεκμηριώσει δύο χρόνια αθροιστικής παρουσίας στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 35 έτη».

«Επίσης», συνεχίζει το ΜέΡΑ25, «στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται επιστολική ψήφος σε καμία περίπτωση, κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους. Η απλή κατοχή ΑΦΜ δεν μας βρίσκει σε διαφωνία, αντιθέτως την επικροτούμε, αφού δίνει τη δυνατότητα χρήσης του TAXISNET: όμως, τα κριτήρια οικονομικής δραστηριότητας που εντάσσονται στο νομοσχέδιο (πχ ένσημα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος - σε μια χώρα με πρωτοφανή ανεργία!) μας βρίσκουν όλως αντίθετους.

Ως ΜέΡΑ25 υποχρεούμαστε να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, κυρίως λόγω των ακόλουθων λόγων, με σειρά προτεραιότητας», τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος. Μεταξύ των λόγων που έφτασε σε αυτή την απόφαση αναφέρει ότι «“Ψηφοδέλτιο Επικρατείας” σημαίνει πως οι Έλληνες του εξωτερικού θα είναι οι μόνοι οι οποίοι δεν θα έχουν το δικαίωμα σταυροδοσίας, δηλαδή επιλογής βουλευτών». «Με την κυβερνητική πρόταση, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν κόμμα, όχι αντιπροσώπους» επισημαίνει. Προσθέτει πως «πάγια θέση του ΜέΡΑ25, προς την οποία το νομοσχέδιο είναι αντίθετο» είναι ότι «αφ' ενός οι πρόσφατοι και προσωρινοί μετανάστες (πχ οι φοιτητές ή εργαζόμενοι του εξωτερικού, τα “παιδιά της κρίσης” κοκ) πρέπει να διευκολυνθούν στο να μπορούν να ψηφίσουν για την πρότερη, εντός επικρατείας εκλογική τους περιφέρεια, εκλέγοντας τους εκεί βουλευτές, ενώ αφ' ετέρου οι μόνιμοι απόδημοι (πολλές φορές δεύτερης, τρίτης, ακόμα και τέταρτης γενιάς, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή δεν έχουν διαμείνει προσφάτως στην Ελλάδα) θα πρέπει να μπορούν να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους, σε εκλογικές περιφέρειες αποδήμων Ελλήνων Αυστραλίας, Αμερικής, κλπ.». Σημειώνει ακόμα ότι η παρουσία στην Ελλάδα για δύο χρόνια την τελευταία 35ετία δεν αποτελεί για το ΜέΡΑ25 προϋπόθεση από την οποία θα πρέπει να εξαρτάται ένα δικαίωμα τόσο θεμελιώδες όσο αυτό της ψήφου και «παράλληλα μας απασχολεί το πώς θα μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να “παίξει” με τις προϋποθέσεις των τεκμηρίων για τη συμπλήρωση αυτής της διετίας παρουσίας στην Ελλάδα, κατά την εκτίμησή του σχετικά με το αν συμφέρει το κόμμα του το πλήθος της συμμετοχής στις εκτός Ελλάδος κάλπες».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Λώρα από Φλώρα

  Να φέρουν πίσω τα €120 δις από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που μας φόρτωσε ο Μπαρουφάκης.

 2. avatar La Makhnovtchina

  Σιγά τα ωά!
  Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν ασχολείται με τον Γιάννη με τα λίγα νι.

 3. avatar Απλάκι

  Ποιό σκληροί ανθέλληνες ακόμα και απο τους Συριζαίους οι κομπλεξικοί μπαρούφες.

 4. avatar Γιανννη

  Φέρε πρώτα πίσω τα 100 δις που χρέωσες τη χώρα και μετά ψήφισε ο,τι γουστάρεις ...

 5. avatar Το μαντηλι σου τοκοκκινο

  Γιαννη μου το μαντηλι σου τι τοχεις λερωμενο , βρε γιαννακη μου
  Τα ερημα τα ξενα βρε ΓιαΝΝακη μου τοτε που φωναζες να ψηφησης
  τωρα δεν θελεις να ψηφησης, βλημα ε βλημα.
  Παντω ζητω συγνωμη που σε γραφω..... με δυο == ΝΝ ==.

 6. avatar Το παρδαλο κατσικι

  Οποιος δεν θελει να ζυμωσει ,δεκα μερες κοσκινιζει! Η αλλοιως γραφει το για ν ης με ενα ν.

 7. avatar Ντροπή σου […]

  [...] Πάντα η χώρα μας έβγαζε , φυντάνια [...] , που έσταζαν μίσος και χολή , για την πατρίδα μας ! Οι απόδημοι είναι το μέλλον και η ελπίδα μας ! Υπάρχουμε ως χώρα , χάρη στους Έλληνες της Διασποράς ! Και συ , σαμιαμίθι της πολιτικής , τους στερείς το δικαίωμα της ψήφου !

  1. avatar αιγαλεωτης

   ΣΩΣΤΟΣ! ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΕΙ ΤΟΝ Κ.....Ο ΤΗΣ ΜΑΙΜΟΥΣ....ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΤΥΧΑΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει