Τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ στον δημόσιο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με σκοπό τον «θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας» κατέθεσε σήμερα το ΙΣΤΑΜΕ, σε εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ στα τέλη Φεβρουαρίου με τίτλο «η πρόκληση αναθεώρησης του Συντάγματος», τα οποία καταγράφηκαν σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο.

Η συνταγματολόγος Χριστίνα Ακριβοπούλου, μία από τις «δεκαέξι συμβολές» του βιβλίου, μίλησε για την ανάγκη μεγαλύτερης συνταγματικής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και δη των δικαιωμάτων που θίγονται κυρίως τώρα, λόγω της κρίσης, όπως το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης καθώς και η ανάγκη να προστατευτεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο συνταγματολόγος Νίκος Παπαχρήστος αναφέρθηκε στις εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο, οι οποίες καλύπτουν τις θεματικές ενότητες της συμμετοχικής δημοκρατίας, της κυβέρνησης, της κυβερνητικής πολιτικής, των αρμοδιοτήτων και της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και της κρίσης σε σχέση με τη συνταγματική πολιτική.

Ο συντονιστής καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος, τόνισε την ανάγκη μέσω της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι του σήμερα και του αύριο και όχι οι κίνδυνοι του χτες.

Οι συνταγματολόγοι και δημοσιολόγοι που έχουν συμβάλει στη συγγραφή του βιβλίου «Η πρόκληση αναθεώρησης του Συντάγματος», είναι οι Ευ. Βενιζέλος, Χρ. Δερβένης, Γ. Γεραπετρίτης, Λ. Παπαδοπούλου, Θ. Ξηρός, Τ. Βιδάλης, Σ. Βλαχόπουλος, Π. Ματζούφας, Ν. Παπαχρήστος, Κ. Γιαννακόπουλος, Η.Μαυρομούστακου, Φ. Σπυρόπουλος, Π. Φουντεδάκη, Χρ. Ακριβοπούλου, Γ. Δρόσος, Κ. Μποτόπουλος, Χ. Ανθόπουλος.