Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Κόντρα Τσιάρα – ΣΥΡΙΖΑ για την απιστία από τραπεζικά στελέχη

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:03
05/11/2019
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Κόντρα Τσιάρα - ΣΥΡΙΖΑ για την απιστία από τραπεζικά στελέχη
23
loading

Την κοινή λογική, την πραγματικότητα των «κόκκινων δανείων» και την προστασία της ελληνικής οικονομίας αντιπαραβάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στην κριτική και τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται αναφορικά με διάταξη του νομοσχεδίου σύμφωνα με την οποία, για τον καταλογισμό (άσκηση ποινικής δίωξης) του αδικήματος της απιστίας ως προς τα τραπεζικά στελέχη (που χορηγούν δάνεια) απαιτείται η προηγούμενη έγκληση.

Δηλαδή, απαιτείται ο θιγόμενος (η τράπεζα) να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του τραπεζικού στελέχους. «Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον την επιχειρηματολογία για των έγκληση στελεχών τραπεζών. Όλοι θέλουμε να στεκόμαστε εκεί όπου βλέπουμε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Άκουσα ότι θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες.

Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει σε αυτή την εξίσωση; Έχετε, αλήθεια, σκεφτεί, αν με αυτή τη ρύθμιση οι τραπεζίτες, καταφέρνουν τελικά να διαγράψουν δάνεια, να διαχειριστούν κόκκινα δάνεια, να μη χάσουν άνθρωποι το σπίτι τους; Αυτό μπαίνει στη δική σας εξίσωση; Μπορεί κάποιος αντί για τη μερική ανάγνωση, να κάνει την όλη ανάγνωση, με ευθύνη και σοβαρότητα;», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και προσέθεσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη η οποία έχει να κάνει και με την οικονομία και με το γεγονός ότι εδώ όπου βρισκόμαστε, δηλαδή με περισσότερα από 80 δισ. κόκκινα δάνεια, πρέπει να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις και πρέπει να μην επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης της όποιας απόφασης του τραπεζικού συστήματος».

«Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά και υπάρχουν ζητήματα», επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Σημείωσε ωστόσο απευθυνόμενος στους βουλευτές:

«Το θέμα είναι εάν είστε έτοιμοι να πείτε στο μέσο Έλληνα πολίτη ότι δεν θα προωθήσετε μια διαδικασία που δεν θα επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να του διαγράψει τα δάνειά του. Να βγείτε να το πείτε αυτό. Διαφορετικά δεν κυριαρχεί στη συζήτηση η κοινή λογική αλλά μια υποκρισία που υποτάσσεται στη μικροπολιτική».

Είχαν προηγηθεί βουλευτές όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας που αναφέρθηκαν στο ζήτημα. Ο κ. Μπούγας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η αιτιολογία για την εισαγωγή τη συγκεκριμένης διάταξης «διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης των τραπεζικών στελεχών (σ.σ. από το αυτεπάγγελτο) η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικά».

Κοινωφελής εργασία

Ο Κώστας Τσιάρας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για την εφαρμογή της κοινωφελούς εργασίας με όρους και κανόνες πραγματικής έκτισης ποινής.

«Δηλώνω υπεύθυνα απέναντι στο Σώμα της Επιτροπής ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα θα επαναφέρουμε εκ νέου την ποινή της κοινωφελούς εργασίας, η οποία στον προηγούμενο Ποινική Κώδικα ήταν εκτεταμένη χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο».

Διοικητικά πρόστιμα για τα πταίσματα

Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλία για τα πταίσματα που έχουν καταργηθεί με τον Ποινικό Κώδικα. «Προτίθεμαι να συστήσω επιτροπή προκειμένου να δούμε τα πταίσματα συνολικά και πώς θα τα εντάξουμε σε πλαίσιο διοικητικών ποινών», είπε ο Κώστας Τσιάρας.

«Με τη διάταξη απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη»

Υπάρχει πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, ψηφισμένο το 2017, σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στη Βουλή αιτιολογώντας την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με την οποία εξαιρούνται τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει τραπεζικά δάνεια από την αυτεπάγγελτη δίωξη για απιστία.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δήθεν προστατεύονται οι δανειολήπτες με "κόκκινα δάνεια", με τη διάταξη με την οποία απαλλάσσονται τα τραπεζικά στελέχη. Όμως πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες υπάρχει και εμπεριέχεται στο άρθρο 65 του Ν.4472/2017, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και θα αποκαλυφθούν, ένα προς ένα στη συζήτηση των άρθρων», σημειώνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  @ απαντηση.......
  Τρολλλλ να πεις τον μπαμπα σου, χωριο......
  Εγω ειμαι 7.000 χιλιομετρα μακρυα,
  και δεν χρειαζομαι τα λεφτα κανενος για να πιω καφε..........

 2. avatar Πλατσιαλόγος Αναρχικός

  Δέσμια των τραπεζιτών η κυβέρνηση: Ο Τσιάρας-Μητσοτάκης τους παρέχει ασυλία με πρόσχημα τους δανειολήπτες και τα τρολλλάκια τους παραμιλάνε τώρα γράφοντας αρλούμπες!!!

 3. avatar .;.

  Οικον. Εισαγγελείς: Εκκρεμεί ποινικά ο «Κήρυκας» - «Τσιμουδιά» για θαλασσοδάνεια κομμάτων!

  Σύμφωνα με την αναφορά του Γραφείου Εισαγγελέα Οικονομικών Εγκλήματος, που διαβιβάστηκε αρμοδίως, διαπιστώνεται ότι από τις 25 εταιρίες ΜΜΕ που ελέγχθηκαν οι μισές σχεδόν (12) τέθηκαν στο αρχείο, 6 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, για 3 έχει παραγγελθεί η άσκηση ποινικής δίωξης, δύο έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και άλλες δύο στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπου και εκκρεμούν.

 4. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Μέχρι και οι βουλευτές της ΝΔ αντιδρούν στην ασυλία - δώρο του κ. Μητσοτάκη στους τραπεζίτες το αίσχος των Δεξιών στο μεγαλείο του!

  1. avatar πες μας για τα δωρα του συριζα στο κοκαλη

   και στα αλλα κοτερα σας

   1. avatar πες μας για τα δωρα του συριζα στο κοκαλη

    φυσαει πολυ στο Noor 1;
    πηραν τα μυαλα σου αερα

 5. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Με εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  Οι κερδισμένοι των θαλασσοδανείων αφορούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και εκείνο προς αρκετά ΜΜΕ και μετά το πάρτι... η ασυλία στα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο μετά από μήνυση από τον βασικό συμβαλλόμενο (δηλαδή την ίδια την τράπεζα)
  ΕΝΩ θα γίνονται πλειστηριασμοί σπιτιών απο τις τράπεζες για 3.000 και 5.000 ευρω!!!!!

 6. avatar Αιδώς αχρείοι!

  Η κυβέρνηση αθωώνει εκ των προτέρων τους τραπεζίτες για οποιαδήποτε απιστία ή λαμογιά! Η μοναδική περίπτωση να παραπεμφθούν, είναι να κάνουν μήνυση...
  οι ίδιοι! στον εαυτό τους!
  Ο Κούλης δεν είναι αχάριστος... Ξεπληρώνει την ολόπλευρη στήριξη τους, των μεγάλων συμφερόντων με τα ΜΜΕ και της διαπλοκής.
  Δεν ξεχνάει πως αυτοί του έδωσαν την εξουσία!

 7. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

  βολεμενα [...] της νδ παλι τους τραπεζιτες βοηθατε. να δω τι θα σχολιασουν οι βολεμενοι ακολουθοι σας.

  1. avatar μητσος …..θα εισαι μια ζωη

   εραστης της φτωχειας......κατσαρολας...πεινας.....ψευχιας.....

  2. avatar ενω ο συριζα

   τους αφησε απεξω.....συριζοβιολατορα ψευτονενεκο......σε ολα ναι λεγατε....

   1. avatar @ενω ο συριζα

    θα πεις την μπουρδα σου μετα την ξεφτιλα σας..

    1. avatar ποσα καπιταλια βολεψε

     ο συριζα και οι ανελ που βαφτιστηκαν .....750 εκ δωρισατε στο κοκαλη 200 σε κοντομηνα 35 σε σαββιδη ......λουστειτε την αριστερα σας καπιταλοπουλημενοι

    2. avatar αν καταλαβεις τη δικη σου ξεφτιλα…ξεφτιλισμενε αποστατη

     θα πας να πνιγεις στις λιμνες.....

    3. avatar μπαλαφομπουρδολογε……..

     5 χρονια αυτα ελεγες και αυτα εκανες.....συριζονοκαπιταλα.....παναγοπουλε σκαφατε .....μονολομανολο πετσιτη...γιατι εχασε ο συριζα...θα μας πειτε ορε βλαχο φορομπηχτη?????

   2. avatar φδ

    βρε ασε το Συριζα , ο κούλης κυβερνάει τώρα

    1. avatar για να ασκεις κριτικη…..σωστη

     θα πρεπει να εισαι καθαρος....αλλα εσεις ειστε βρωμιαρηδες μποχα και σαπιλα γεμισατε τη χωρα

  3. avatar Τους μήτσους γλεντάμε … μετά τα παρτάλια .. τους κορμοράνους..τις αρσακειάδες…

   ΑΥΡΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ. ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΥΠΟΔΙΚΟΣ ΝΑΖΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΦΥΣΣΑ . ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ .............. ,

  4. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

   @ΜΕΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ
   καταλαβαινεις τι διαβαζεις?????
   καταλαβαινεις τι συμβαινει γυρω σου?????????
   καταλαβαινεις που ζεις???????????????????????????????

   1. avatar απαντηση:ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

    αντε χασου τρολλλλ του γκαντεμη

    1. avatar στη δημοκρατια δε χανεται κανενας παρα

     μονο στα ολοκληρωτικα καθεστωτα που εσυ πιστευεις......δε θες αντιλογο...εισαι παπατζας.....συριζοκαναλαρχης ερτ κοντρα αλφα.....

    2. avatar εσυ να χαθεις βρωμιαρη ψευταλεξη τσιπροκοψευτη

     χορεψε πλατεια με χρυσαυγιτες ......αλητες.....

    3. avatar ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [ @@@@@@@@@@@@@ ] ΚΥΡΙΑ ΠΙΝΕΖΑ

     ,,, , ,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει