Κουμουτσάκος: Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων

«Ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά»


ΕΛΛΑΔΑ
13:13
11/10/2019
Κουμουτσάκος: Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων
6
loading

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν αυξηθούν δραματικά οι εισροές λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που εκτάκτως δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους εταίρους της Ελλάδας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα. Στην ερώτησή του ο κ. Μουζάλας σημειώνει ότι «η κρίση στη Συρία λόγω της παράνομης εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων θα δημιουργήσει αναπόφευκτα ένα μεγάλο κύμα πάνω στο οποίο οι λαθροδιακινητές θα προσαρμόσουν και ένα κύμα μεταναστών».

«Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Η επίθεση στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν στη σκακιέρα των επιχειρήσεων υπάρξει αντεπίθεση των στρατευμάτων του Άσαντ σε άλλο σημείο. Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν μελετηθεί, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν κοινοποιείται πριν από την ώρα του», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στη σύνοδο της ΕΕ που θα γίνει σε λίγες μέρες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με έμφαση και επιχειρήματα». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα καταστεί πραγματικά ορατό».

Συνεχίζοντας ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά. Το θέμα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, αλλά έχουμε να κάνουμε και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε σε περίοδο πιθανής έξαρσης του μεταναστευτικού».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία -όπως είπε- «θα εξαντλεί τις δυνατότητες που δίνει το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες να κάνουμε πιο σφιχτό και στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

Και κατέληξε: «Θα το κάνουμε με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η οδηγία, την οποία δεν είχε ενσωματώσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Βρε άντε από δω

  Καί αυτός τι κάνει. Στην αντιπολίτευση ήταν καλύτερος πάλι ο Τσίπρας σάς φταίει;

 2. avatar LLL

  Οι Έλληνες δεν σας ψήφισαν για να \'\'εύχεστε\'\' κύριε! αλλά για να του λύσετε τα προβλήματα, πράγμα βέβαια που προσωπικά, δεν νομίζω ότι είστε ικανοί!!!

 3. avatar Αγυγιρο κεφάλι

  Καμαρώσε κόσμε υπουργό που ψήφισαν για άλλη μια φορά οι Ελληναραδες...Λες και μιλάει στους φίλους του στο καφενείου ο τύπος.. Κάνε κάτι άνθρωπε μου,βρες μια λύση για αυτό το τεράστιο θέμα.. Υπουργός είσαι όχι σχολιαστής σε πρωιναδικο... Αλλά ξέχασα,ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει...

  1. avatar @ Ξερόκεφάλι

   Χορτάσαμε να καμαρώνουμε τους[...] τους δικούς σας [...] .
   Δεν πας στο ΠΘ να σε περιποιηθεί ο 100%.

 4. avatar La Minore

  Εντάξει... Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει... 🙂

  1. avatar @La Minore

   Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει