Προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου

«Αρνούμαστε τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9:30
29/09/2019
Προκλητική ανακοίνωση της Τουρκίας κατά Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
7
loading

Με κακό μάτι είδε η Τουρκία την κοινή δήλωση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζει «αβάσιμα» όσα προσάπτουν στην Τουρκία οι τρεις χώρες, κάνοντας λόγο για προσπάθεια απομόνωσής της από την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, κατηγορεί την Ελλάδα για «ανειλικρίνεια», ενώ τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναλυτικά:

«Αρνούμαστε τους αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας που συμπεριλαμβάνονται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 στη Νέα Υόρκη.

Οι τελευταίες προσπάθειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης να εντάξουν τις χώρες της περιοχής αλλά και τις χώρες της Ε.Ε. στις μαξιμαλιστικές και στις παράνομες πολιτικές τους δεν έχουν όφελος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχουν ούτε την αρμοδιότητα, ούτε την ευθύνη αλλά ούτε λόγια να πουν για τα προβλήματα του Αιγαίου ούτε στο ζήτημα της Κύπρου.

Οι προσπάθειες που γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα και έχουν στόχο να αγνοούν και να απομονώσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν καμία τύχη.

Επίσης είναι μια απόδειξη της ανειλικρίνειας της Ελλάδος που από τη μια στέλνει μηνύματα συνεργασίας και από την άλλη εκφράζει αβάσιμους ισχυρισμούς για τη χώρα μας.

Καλούμε τις χώρες αυτές να έρθουν αντιμέτωπες με την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική πραγματικότητα της περιοχής και να ασκήσουν συνεργατική πολιτική που να αρμόζει με την πραγματικότητα αυτή.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και δίκαιης και μόνιμης επίλυσης του Κυπριακού.

Τα σχέδια τα οποία δεν θα περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην περιοχή αυτή δεν θα έχουν ποτέ επιρροή και ισχύ.

Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Η κοινή δήλωση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου κατά της Τουρκίας

Σε καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας προχώρησαν από κοινού Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος, έπειτα από την συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αναλυτικά:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, ο Σάμεχ Σούκρυ και η Ελληνική Δημοκρατία με τον Νίκο Δένδια πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να την εντατικοποιήσουν, ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου 2019.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητα των κρατών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Οι Υπουργοί εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας και την υλοποίηση των σχεδίων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς.

Όσον αφορά τις ιδιαίτερα κοινές προκλήσεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ίδρυση του "Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου", υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του να αποτελέσουν καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα αυτό. Οι Υπουργοί αναγνώρισαν επίσης τη σημασία των έργων που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και της Ευρώπης.

Οι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και συγκεκριμένα στην επανέναρξη διαρθρωμένων και αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλειά της.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού και την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης ορισμένα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία και η Λιβύη. Συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη και συντονισμένη περιφερειακή συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της κρίσης των προσφύγων και της μετανάστευσης. Από την άποψη αυτή, τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεχίσουν την άριστη συνεργασία τους στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας επίσης τις υποψηφιότητες του άλλου.

Σε συνέχεια της απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων να ιδρύσουν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις βάσει της πρότασης που υπέβαλε η Κύπρος.

Ενθαρρυμένοι από τα σημαντικά αποτελέσματα της τριμερούς συνεργασίας, οι Υπουργοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Κανείς δεν γουστάρει τους Τούρκος

  Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
  Απάντηση ακριβώς στα συγκεκριμένα 3 ερωτήματα κανείς. Μόνο χαρακτηρισμοί "είστε άσχετοι " μονο εγω κατέχω την γνώση και αναφορα σε αλλα θεματα εκτός απο τα ερωτήματα. Ενας να απαντήσει σε ενα προς ενα ....ΚΑΝΕΊΣ.

 2. avatar Αλλά ελεγαν

  Μάλλον δεν ξέρετε τι σας γίνεται αυτό προς τους σχολιαστές.1η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος και η συναλλαγές με Ευρώπη Ρωσία ΗΠΑ είναι τεράστιων συμφερόντων 2 γεωπολιτικά έχει τεράστια σημασία για όλους ξεχνάτε ότι η ΗΠΑ όταν έκαναν την εισβολή στην Κύπρο είπαν άσε να πάρουν ότι θέλουν γιατί τότε τα συμφέροντα ήταν τεράστια.κσι 3 η Τουρκία κρατάει ένα μεγάλο χαρτί πού λέγετε μεταναστευτικό πού θα το χρησιμοποιούν όσο το έχουν στα χέρια τούς γνωρίζοντας μάλιστα ότι κανείς δεν θα κάνει κάτι . Καί μη μου πείτε ότι η Τουρκία δεν έχει την δυνατότητα να ελέγχει τά σύνορα της από παντού;Για αυτό λοιπόν η εξωτερική και μεταναστευτική πολιτική προεκλογικά από την ΝΔ δεν έπρεπε να γίνεται με αυτό τον τροπο γιατί θα το βρει
  μπροστά της όταν μάλιστα οι ίδιοι μιλούσαν για λαϊκισμό

 3. avatar Κανείς δεν γουστάρει τους Τούρκος

  Τα λεφτά τους όσο έχουν γουστάρουν. Και οι Ρώσοι που εδώ κάποιοι του θεωρούν αδιαμφισβήτητα φίλους τους θέλω απαντήσουν .
  1) Στην Συρια οι Ρώσοι και ο Ασσαντ τους έχουν τρελάνει στην βόμβα και θα καταλάβουν σε λίγο την Ιντλιπ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΉΣΗ ΤΟΥΣ S400.
  2) Στην Λιβύη ο Στρατηγός Χαφταρ είναι ορκισμένος εχθρός της φιλοτουρκης κυβέρνησης της Τρίπολης. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΊΛΟΙ ΡΏΣΟΙ ΈΣΤΕΙΛΑΝ ΤΕΧΝΙΚΟΎΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΌ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΧΑΦΤΑΡ.
  3) Η γεωτρήσεις στην Κύπρο τον
  Τουρκων πάνε απο το κακό στο χειρότερο με τεράστιο κόστος. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΡΩΣΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΊΑ ΔΕΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΊΕΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΌ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΣΎΜΜΑΧΌ ΤΟΥΡΚΙΆΣ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΉΣΕΙΣ.

 4. avatar te

  οσο και να φωναζεις , οι δηθεν συμμαχοι σας , σας την εχουνε στημενη
  η ωρα που η τουρκια θα γινει τεσσερα τεμαχια πλησιαζει

  1. avatar διαολος

   Θα γίνει ότι συμφέρει στις ηπα,,,,το πιό πιθανό είναι να ξανακάνει την τουρκία οθωμανική αυτοκρατορία που θα κουμαντάρει όλα τα Βαλκάνια και όλη τη Μεσόγειο(αυτός είναι και ο λόγος που απομονώσανε την Ελλάδα και της κάνουνε αλλοίωση πληθυσμού),επειδή θα είναι ο συνδετικός κρίκος δύσης-χριστιανών-αράβων-μουσουλμάνων και φυσικά ο και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης απέναντι Ρωσσίας και Κίνας.....

 5. avatar Mplaky

  ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΑΖΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΥΤΟ ΛΑΔΙ ΦΥΣΙΚΑ ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΧΩ ΒΙΩΣΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΗΔΗ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑΡΗΣ

 6. avatar δσα

  Να αν αρνειστε να και αν δεν αρνειστε. Το δικο σας παντως δεν θα περασει και το εχετε καταλαβει και εσεις γι'αυτο γαβγιζετε. Ουτε η Αμερικη σας γουσταρει γιατι ειστε τσιρακια των Ρωσων, ουτε η Ευρωπη (με εξαιρεση την Γερμανια που εχει το μεγαλυτερο κομματι Τουρκων μεταναστων σε ολοκληρο τον κοσμο).
  Το δε Ισραηλ περιμενει να κανετε την μαμακια να σας κανει κομματακια. Μαγκιες γιοκ μεμετια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει