43
loading

Με το σύνθημα ανάπτυξη για όλους ανέβηκε το βράδυ του Σαββάτου στο βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες για μία «Συμφωνία Δημιουργίας, Συμφωνία Δράσης και Αποτελέσματος, Συμφωνία Αναγέννησης και Προόδου».

Newsbeast.gr, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε» ενώ εξήγησε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται όχι μόνο για τα μεγάλα, αλλά και για τα μικρά. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, που δεν μιλά μόνο για τα δικά της προβλήματα, αλλά αναζητεί κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε εξαγγελίες μέτρων που η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει επενδύοντας στην ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία επενδύσεων. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε 4 συγκεκριμένα πεδία που θα δοθεί βαρύτητα.

Πρόκειται για τα εξής:

 1. Φορολογική πολιτική,
 2.  Επενδύσεις,
 3. Εργασιακά
 4. Ψηφιακή πραγματικότητα

Οι αλλαγές στη φορολογία και οι κοινωνικές παροχές

 • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
 • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
 • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%. Και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
 • Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
 • Επίσης, αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
 • Μεσοπρόθεσμα, αλλά όχι εντός του 2020, καταργείτε το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Μέσα στο 2020 επίσης θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
 • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί. Και μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
 • Διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς». Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

Η 13η σύνταξη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι διατηρείται η λεγόμενη «13η σύνταξη» που δόθηκε τον περασμένο Μάιο. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη… μονιμοποίησή του.

Όπως είπε: «Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός μποναμάς. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020. Σύντομα, ωστόσο, η προστασία αυτής της κατηγορίας συμπολιτών μας θα πάρει πιο θεσμική και μόνιμη μορφή».

Ξεμπλοκάρουν επενδύσεις

Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, έρχονται αποκρατικοποιήσεις σε:

 • ΔΕΠΑ,
 • Ελληνικά Πετρέλαια και
 • Αεροδρόμιο Αθηνών, για το οποίος είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ.

Το Ελληνικό ξεμπλοκάρει και αυτό σημαίνει ότι:

 • μέσα στο μήνα, αναμένεται και η τέταρτη για τις ζώνες πολεοδόμησης και η δρομολόγηση του διαγωνισμού για το καζίνο έως τις 4 Οκτωβρίου.
 • Το Δημόσιο θα εισπράξει αμέσως την προκαταβολή των 300 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τα έργα ξεκινούν αρχές του 2020.
 • Η αξία επένδυσης φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
 • Οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή αναμένεται να φτάσουν τις 10.000.
 • Και εργαζόμενοι μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να είναι 75.000.

Η επένδυση της Eldorado Gold

Στην επένδυση της Eldorado Gold αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι υπογράφηκαν οι τρεις αποφάσεις που έμεναν επί τρία χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες θετικές αποφάσεις του ΣτΕ, στο συρτάρι του υπουργού Ενέργειας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της επένδυσης στις Σκουριές.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, «συζητούμε με την εταιρία την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να πραγματοποιηθεί και νέα επένδυση στη Θράκη».

Τι θα φέρει η επένδυση

 • Η συνολική αξία του έργου φτάνει το ένα να δισ. ευρώ.
 • Οι θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή αναμένεται να είναι 1.900.
 • Περισσότεροι από 900 πολίτες θα απασχοληθούν μετά την ολοκλήρωση του.

Νέο σχέδιο από την Cosco

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Cosco επίσης κατέθεσε και νέο σχέδιο:

 • για επέκταση των προβλητών κρουαζιέρας,
 • για καινούριες υποδομές, αλλά και
 • για ίδρυση ξενοδοχείων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας θα έχει απάντηση μέχρι τον επόμενο μήνα.

Συνολική αξία επένδυσης: Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

Θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου: 2.500 εργαζόμενοι.

Και νέες θέσεις εργασίας: 3.000.

Προσλήψεις για την προστασία του πολίτη

 • Προσλήψεις 1.500 νέων αστυνομικών μέχρι το τέλος του έτους.
 • Ανασύσταση των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.
 • Ανανέωση του στόλου των περιπολικών της ΕΛΑΣ μέσα στο 2020.

Εργασιακά

 • Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου του 2020 κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Προσέξτε όμως. Μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.
 • Προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μόνιμη απασχόληση.

Προσλήψεις στον τομέα της Υγείας

 •  2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και
 • 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας - Οι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους.

Μέτρα για ένα ψηφιακό κράτος

 • Πρώτη ενέργεια είναι το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, με αποστολή την κυλιόμενη αποτύπωση των διοικητικών βαρών που προκύπτουν από νόμους ή από αποφάσεις της Διοίκησης, για επιχειρήσεις, πολίτες και υπαλλήλους.
 • Πριν από το τέλος του χρόνου, θα έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες που δεν θα έχουν, απλώς, μία φωτογραφία και μερικά στοιχεία κατόχου, αλλά θα ενσωματώνουν μια εξελιγμένη υποδομή, με ψηφιακές υπογραφές, η οποία θα επιτρέπει την λεγόμενο «απομακρυσμένη ταυτοποίηση», ώστε ο πολίτης να μπορεί με ασφάλεια να έχει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες από το σπίτι ή τη δουλειά.

Μέτρα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

 • Σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα και στις αρχές του 2020 θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.
 • Στο διάστημα 2020 - 2021 θα είναι έτοιμες οι μελέτες και θα αναζητηθεί το μικτό σχήμα που θα χρηματοδοτήσει και θα ξεκινήσει την επένδυση.
 • Με ταχύ ρυθμό προχωρούν και οι νομοθετικές πράξεις για την παραχώρηση 760 στρεμμάτων του Δημοσίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
 • Το ακίνητο στην Περαία θα φιλοξενήσει το «Thess/Intec».

Αναφερόμενος στην ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟΚ, σημείωσε: «είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε το σχέδιο ανάπλασης των εγκαταστάσεών του και της γύρω περιοχής.  Και περιμένουμε την ωρίμανση των σχετικών μελετών από τη διοίκηση του ομάδας ως φορέα υλοποίησης του έργου». «Θα προστατεύσουμε το brand Μακεδόνια, την πραγματική Μακεδονία, και θα το υποστηρίξουμε με μια μεγάλη εκστρατεία», συμπλήρωσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

43
σχόλια
 1. avatar Άρρώστεια

  Ε, Ε, Έρχεται ! Προσοχή στην ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλη.....................! Κάνουν ουρά οι επενδυτές για να ασελγήσουν! Ξέχασε όμως το επίδομα αγοράς προφυλακτικού, θα ήταν ίσως η μοναδική ειλικρινής παροχή που θα έκανε, μην πιάσουμε και τίποτα , δεν ξέρεις αυτοί οι επενδυτές σε ποια άλλη αφρικανική χώρα επένδυσαν προηγουμένως.

 2. avatar μπράβο……

  Δυστυχώs με τη γυναίκα μου δε μπορούμε να κάνουμε παιδιά.Το πρόβλημα το έχω εγώ.Τώρα με το επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί θα τηs επιτρέψω να πηγαίνει με άλλουs για να τεκνοποιήσει.Μόνο μη πάρει πίσω το μέτρο και μου μείνουν και τα μωρά και το όνομα του κερατούκλη.

 3. avatar ελληνικη λυση

  για να τον αφησαν βρυξελλες και βερολινο να εφαρμοσει θετικα μετρα και φοροελαφρυνσεις ενα πραγμα σημαινει. τα ανταλλαξε με τον λαθρο-ισλαμοεποικισμο της χωρας μας.

 4. avatar [email protected]χατζη@

  ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ....ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΝΕWSBEAST ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ.....
  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΖΑΙΟΙ ....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΧΟΥΜΕ

 5. avatar Μειωση φορολογιας εισοδηματος στο 9 τοις εκατο

  Καλο μετρο μονο για οσους φορολογουνται με βαση τα πραγματικα τους εισοδηματα.Για οσους ομως δουλευουν με μαυρα,αποκρυπτουν εισοδηματα και φορολογουνται βασει τεκμαρτων δαπανων διαβιωσης ολοι αυτοι θα κληθουν να πληρωσουν λιγοτερα απο οσο επρεπε να πληρωσουν με το προηγουμενο φορολογικο συντελεστη 22 τοις εκατο.Πρωτα επρεπε να λυθει το προβλημα με τα εισοδηματα που δεν εμφανιζονται απο πολλους πολιτες και μετα να γινει η αλλαγη των φορολογικων συντελεστων γιατι παρα πολλοι που αποκρυπτουν εισοδηματα θα πληρωσουν πολυ λιγοτερα απο αυτα που επρεπε να πληρωσουν ως φορο εισοδηματος.

 6. avatar Προσαυξηση στην αμοιβη κατα 10 τοις εκατο την ωρα

  για υπερωριακη απασχοληση των μερικως απασχολουμενων ειναι μετρο χειροτερο απο αυτο που ισχυει σημερα.Σαν υπερωριακη απασχοληση στους μερικως απασχολουμενους θεωρειται η καθε ωρα πανω απο τις 40 ωρες οταν η επιχειρηση δουλευει 5ημερο και η καθε ωρα πανω απο τις 48 ωρες οταν η επιχειρηση δουλευει 6ημερο.Στο σημερινο συστημα η καθε παραπανω ωρα αμοιβεται με 20 τοις εκατο προσαυξηση ενω ο κυριος Μητσοτακης εξηγγειλε 10 τοις εκατο προσαυξηση με συνεπεια λιγοτερα χρηματα στη τσεπη του εργαζομενου.

 7. avatar κάτω από τον πήχυ

  Δεν θα διατυπώσω ευχολόγια είπε και αμέσως μετά για τη εισφορά αλληλεγγύης ΘΑ μειωθεί, ΌΧΙ όμως από το 2020 (θα δούμε εάν και πότε). Όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε δεν ξεπερνούν για το μεσο μισθωτό τα 17 ευρω τον μήνα (στο τέλος του 2020!). Μέχρι τότε πάλι ελπίδα και ανάπτυξη θα βάζουμε στην κατσαρόλα.

 8. avatar gkagkarin.blogspot.com

  «ΔΕΘ, ψέματα και βιντεοταινίες»

  Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, «κλασικά» και φέτος κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου και γίνεται κομβικό σημείο των εξελίξεων. Ένα διαχρονικό και αγαπημένο βήμα των επίδοξων ή εκλεγμένων πρωθυπουργών.
  Για να εξαγγέλλουν όσα αυτονόητα… δεν ισχύουν και κατά κανόνα δεν θα συμβούν ποτέ.

  «Είναι δική μου επιλογή ο Άδωνις»

  Ηταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού, και τότε σχετικά «φρέσκου» αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορηθήκαμε ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δεν εμφορείται και δεν εκφράζει ακραίες απόψεις. Ότι, με απλά λόγια δεν είναι ακροδεξιός.
  ...
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/09/blog-post_82.html

 9. avatar Άντε καλά

  Η 13η σύνταξη ήταν προεκλογικός μποναμάς του Τσίπρα αλλά εγώ τώρα τον λέω σύνταξη (όπως ο Τσίπρας) και τον κρατάω.
  Επιτέλους μειώνει τους φορους για τα μερίσματα του καθημερινού ανθρώπου. Βέβαια κέρδη απο μερίσματα εχουν οι νταβατζήδες πιυ τον έβγαλαν αλλα αυτο ειναι μια λεπτομέρεια.
  Μετά το δώρο του Ελληνικού με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ του Λάτση του κανει κανει δώρο το ΦΠΑ 2 δις για να χτίσει αφορολόγητα! Καλά για το ότι θα δουλεύουν 75000 άνθρωποι δεν το σχολιάζω. Είναι τόσο μεγάλο το ψέμα για να μοιάζει αλήθεια.
  Πραγματικά μεγαλυτερη κοροϊδία απο την πρώτη μέρα για αυτούς τους μεσαία τάξη που τον ψήφισαν δεν υπάρχει.
  Τον φόρο των καθημερινών ανθρώπων πότε θα τον μειώσει είπε; 2021 και βάλε είπε ο Πέτσας!
  Περαστικά γίδια που τον ψηφίσατε για να χαρίσει τους κόπους και τις θυσίες μας από τα μνημόνια στους ολιγάρχες νταβατζήδες.
  Χειροκροτήστε τον υπηρέτη των 50 οικογενειών που κατέστρεψαν την Ελλάδα μας και τους επαναφέρετε να συνεχίσουν.

 10. avatar Ο Μεσημερας

  Για τα τεκμηρια τιποτα??????

 11. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ Α.Ε (Εταιρεία διεκπεραιώσεων εθνικών και κοινωνικών θεμάτων πάντα εις βάρος των Ελλήνων και της Ελλάδος)

  Ραγιάδες νεοέλληνες θα φάτε καλά και με τον Μητσοτάκη, μην ανησυχείτε.

 12. avatar Πολύ ξύδι και κλαμα

  Έπεσε στα συριζοπασοκια και λοιπους ψεκασμενους

 13. avatar criskalts

  Κλάψτε ελεύθερα άθλια σφυριζοτρολ, σας γλεντάει ο Κούλης που τον ειρωνευόταν ο μικρός σας κομμουνιστάκος.

 14. avatar ΝΑΚΟΣ

  Πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός κάνει περήφανη την Ελλάδα και Δεν ντρέπονται οι Έλληνες για τη χώρα τους και ΔΕΙΝΉ ελπίδα για να είναι περήφανο σαν Έλληνες

  1. avatar ΠΑΛΛΑΣ

   Μπρβο το μονο σωστο που εγραψες ειναι δυστυχως υο ΔΕΙΝΗ Ελπιδα και αλοιμονο μας τι μας περιμενει με δαυτον. Η μονη Ελπιδα που εχουμε ειναι να γινει προεδρος ο Αδώναρος.

  2. avatar 1+1

   Μακαρι να εχεις δικιο κυριε Νακο , αλλα αυτο καλυτερα θα ηταν εαν το διαπιστωνες μετα 4 χρόνια , γιατι απο λογια εχουμε οι Ελληνες χορτασει απο ολους τους πολιτικούς και βλεπεις ασφαλως το που μας εχουν καταντησει. .. Εκτος βεβαια εαν εισαι τρολλ και πας για το μεροκαματο.

  3. avatar axaxaxaxax

   axaxaxaxaxax

 15. avatar Stavrossid

  Αφού ξεκινάει το Ελληνικό,ας αναστείλουμε το ΦΠΑ στην οικοδομή 3 χρονια...

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Τι περίμενες να βάλουν τους πλούσιους να πληρώσουν. Εδω τους αφήνουν να βγάζουν τα λεφτά τους σε οφσορ. Αλίμονο σε εμάς

  2. avatar criskalts

   Εσύ θέλεις κορμοράνους στο Βοτανικό;;;

  3. avatar takaros9

   Εγώ (ιδιωτικος υπαλληλος) που θέλω να αγοράσω καινούργιο σπίτι μου επιτρέπεις να οφεληθω;

  4. avatar Ασχετο

   Μα ποσό άσχετος είσαι;;;βρες εσυ ρε Φωστήρα και πρότεινε κάτι να ανακάμψει η οικοδομή που κάθονται πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτεκτονες, ηλεκτρολόγοι, και ασχολούνται με ψιχουλα και όλες οι παρακείμενες ειδικότητες και υπολειτουργούν.

  5. avatar pan

   Ειναι το ελληνικό οικοδομή???χαχαχαχα
   Η ειναι το καζίνο οικοδομή???

 16. avatar Αντι

  Η αυξηση στα όρια των εισοδημάτων για το επίδομα τρίτεκνων και πολυτέκνων που είχε υποσχεθεί που πήγε;Το έφαγε η μαρμάγκα;Εσυ το ξέχασες εμείς όχι...

  1. avatar Η ανυπομονησία είναι κακός σύμβουλος

   Ο παππους μου έλεγε, όταν μαγειρεύεις για δυο μέρες μη το φας από λαιμαργία τη πρώτη μέρα γιατί τη δεύτερη θα φας τα [...] σου.

 17. avatar Ελβετός ο κουλης

  Μέσα σε 3 μήνες [...] μου τα κατάφερε !!! Έλα ρεεεε φίλε !!! Μπράβο !!! Χαχαχα ! Έσπασε τον κουμπαρά και μοιράζει λες και ήταν κανα δυο τετραετίες κυβέρνηση και τώρα ήρθε η ώρα να δικαιωθεί για τι σκληρή δουλειά του ! Κοιτά ρε φίλε κουτόχορτο που τρώνε

 18. avatar Κοκο

  Ανάπτυξη για όλους τους άλλους.......

 19. avatar Πατριώτης Γερμανοτσολιας

  Μιλάμε ανατρίχιασα από τις εξαγγελίες τέτοιο σανό δεν ξανάφαγε το κοπάδι.

 20. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Τόσα χρόνια η ίδια κασέτα. Οι ίδιοι που ξεπούλησαν το δημόσιο μιλάνε για επενδύσεις με μισθούς των 400 ευρώ

Παρακαλούμε περιμένετε ...