Με στόχο να αποδείξει στους πολίτες αλλά και στις διεθνείς αγορές ότι είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει κατά γράμμα το προεκλογικό του πρόγραμμα ανέβηκε στη συμπρωτεύουσα ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθούν σήμερα.

Newsbeast, αποστολή στη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα του Σαββάτου θα απευθυνθεί από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στους παραγωγικούς φορείς του τόπου, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. «Κάντε λίγο υπομονή, αύριο θα έχουμε εκπλήξεις», ήταν η ατάκα που είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σε πηγαδάκια σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

«Θα χορηγούμε παροχές όποτε το επιτρέπει η οικονομία»

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι αποκαθίσταται σταδιακά το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ενώ είναι διατεθειμένος να προβαίνει σε παροχές κάθε φορά που θα το επιτρέπει η οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποσχέσεις θα κινούνται μέσα σε ρεαλιστικό πλαίσιο και θα αφορούν καταρχάς το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων όπως είναι αυτή της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Παράλληλα θα αναπτύξει το σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% όσον αφορά τα έσοδα του τρέχοντος έτους και από το 24% στο 20% για τα έσοδα του έτους 2020.

Αναμένεται ακόμη να εξαγγείλει τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων ώστε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής να διαμορφωθεί από το 22% που είναι σήμερα, στο 9%. Ο δε ανώτατος φορολογικός συντελεστής να πέσει από το 45% στο 40%.

Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης στην οικοδομική δραστηριότητα που εάν ανακάμψει θα τονώσει την εργασία δεκάδων επαγγελμάτων που εμπλέκονται με αυτή. Έτσι περιμένουμε να ανακοινώσει την αναστολή του Φ.Π.Α. για τις νέες οικοδομές καθώς επίσης και το φόρου υπεραξίας για τρία ολόκληρα χρόνια.

Αντικαθίσταται η «13η σύνταξη»

Στη φαρέτρα υπάρχει επίσης η κατάργηση της λεγόμενης «13ης σύνταξης» που είχε βαφτίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάστασή της με ένα νέο επίδομα που θα καταβάλλεται κάθε Δεκέμβριο στους ηλικιωμένους δικαιούχους. Συν τοις άλλοις θα επισημάνει ότι για κάθε νέα γέννα που θα πραγματοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του 2020 η οικογένεια του βρέφους θα λαμβάνει 2.000 ευρώ ως μια συμβολική κίνηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού της χώρας μας, ενώ για κάθε παιδί θα αυξάνεται και το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα φαίνεται πως έχει δοθεί το «πράσινο» φως για την δημιουργία έξτρα προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τους ανέργους τα οποία και θα εξειδικευθούν από το οικονομικό επιτελείο. Να σημειωθεί ότι τον γενικό συντονισμό της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Δ.Ε.Θ. έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που έχουν φροντίσει να είναι όλα στην εντέλεια σε συνεργασία με τον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο και την διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου Κύρα Κάπη.