«Η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αμοιβαίες επενδύσεις και πιστεύω ότι θα μεταφραστεί και σε συγκεκριμένες πράξεις, προκειμένου να δώσουμε αυτό που πραγματικά η χώρα έχει ανάγκη, δηλαδή νέες θέσεις απασχόλησης και εισόδημα», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε το απόγευμα με τους ομολόγους τους της Κύπρου και της Μάλτας για θέματα ναυτιλιακής πολιτικής.

Οι σχέσεις μας με την Κίνα έχουν αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, με έμφαση βεβαίως στις θαλάσσιες μεταφορές τη ναυτιλία και τους λιμένες, δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για θέματα θαλασσίων μεταφορών ενόψει και της συνάντησης Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας που θα φιλοξενήσει η χώρα μας τον Οκτώβριο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους ομολόγους του της Μάλτας της Κύπρου, ο υπουργός δήλωσε ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές θέσεις για βασικές πολιτικές που αφορούν τις θαλάσσιες υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είπε ότι έγινε διερεύνηση από κοινού για πεδία συνεργασιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας από 01/01/2014 αναλαμβάνει την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε πολύ εποικοδομητικές απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε κοινά συμφέροντα να προωθήσουμε αλλά και κοινές προκλήσεις να διαχειριστούμε καθώς οι τρεις χώρες αντιπροσωπεύουν τους τρεις μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι τρεις χώρες οφείλουν να συντονιστούμε για να διατηρήσουνε την ανταγωνιστικότητα των εμπορικών στόλων με απώτερο στόχο την προώθηση της ανάπτυξης και τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi αναφερόμενος στη συνάντηση είπε ότι αυτή αποδεικνύει ότι οι τρεις χώρες κινούνται στην ίδια γραμμή. Όπως γνωρίζετε, οι τρεις χώρες μας έχουν πολύ σημαντικά νηολόγια. Με τη συζήτηση που κάναμε σήμερα φάνηκε ότι έχουμε κοινά σημεία και ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη των στόχων μας, δήλωσε ο Joe Mizzi.