Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα ως ο τελευταίος ομιλητής χρονικά στην 3η μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης μετά και την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της ομιλίας του απευθύνθηκε προσωπικά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είπε: «Κ. Τσίπρα θα σας ζητήσω να μπείτε στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθείτε στο σήμερα. Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς αλλά η πλειοψηφία του λαού που τοποθετήθηκε με την ψήφο του. Καλό θα ήταν να αλλάξετε λογογράφο. Γιατί αν τα κάνατε όλα τόσο καλά μάλλον το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί 3 εκλογικές ήττες σε διάστημα έξι εβδομάδων».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο λαός μας έδειξε εμπιστοσύνη. Η ευθύνη είναι βαριά, αλλά την αναλαμβάνουμε με πλήρη συναίσθηση της σημασίας της αποστολής μας. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μίλησαν τόσοι πολλοί βουλευτές αλλά και η αίθουσα της Ολομέλειας ήταν αρκετά γεμάτη.

Η Βουλή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μιας χώρας που αλλάζει, που περνά στην εποχή της ελπίδας και της δημιουργίας. Είμαι 15 χρόνια βουλευτής αλλά για πρώτη φορά αισθάνθηκα σε αυτήν την αίθουσα έναν αέρα αισιοδοξίας. Η ευθύνη μας είναι βαριά την αναλαμβάνουμε όμως».

Και συνεχίζοντας ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Τώρα είναι ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την Αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι μπορούμε, και θα το κάνουμε».

Ένας νέος εκλογικός νόμος προσφέρει αναλογικότητα και κυβερνησιμότητα. Ναι, κύριε Τσίπρα, όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε για επόμενα βήματα της κυβέρνησης: «Τα έργα μετρούν πολύ περισσότερο από τα λόγια. Το μήνυμα από αυτήν τη συζήτηση έχει φτάσει στην κοινωνία,. και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες βλέπουν τα βήματά μας.

Βήμα 1ο: η χώρα αποκτά κύρος στο εξωτερικό. Και σε αυτό παίζει ρόλο και ο Συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει 40% αξίζει να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Βήμα 2ο από την φτώχεια περνάμε στις επενδύσεις και στις δουλειές για όλους. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ψηφίζονται ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα.

Κ. Τσίπρα όταν ελαφρύνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλους, τότε δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη αλλά στην μεσαία τάξη την οποία εσείς με την πολιτική σας εξοντώσατε.

Παιδεία και υγεία καθίστανται προτεραιότητες. Αναφερθήκατε κ. Τσίπρα στους 4.500 εκπαιδευτικούς για την ειδική αγωγή και πράγματι το αναγνώρισα. Ήταν όμως κάτι ημιτελές και εμείς για τις ολοκληρώσουμε για να είναι στις θέσεις τους.

Ξεκινούν από εκεί προσλήψεις μαζί με αυτές που έχουμε προαναγγείλει για την ασφάλεια. Θα δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στις προσλήψεις αναπληρωτών. ίναι αδιανόητο σήμερα θα υπάρχουν αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν την Δημόσια Παιδεία για 10-12 χρόνια και να ζουν με τον φόβο της ετήσιας ανανέωσης.

Οι γειτονιές επιστρέφουν στους κατοίκους τους. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.

Βέβαια φοιτητές και καθηγητές ανακτούν τα Πανεπιστήμια, καθώς καταργείται το άσυλο

«Το δίδυμο της καταστροφής»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και την ομιλία Βαρουφάκη λέγοντας: «Το δίδυμο της καταστροφής, Τσίπρας – Βαρουφάκης βρίσκεται στην Βουλή, και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για διαπραγματεύσεις; Συμβουλές διαπραγμάτευσης από εσάς και τον κ. Βαρουφάκη η παράταξη αυτή δεν δέχεται».

Ενώ απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά είπε «Ρωτώ και σας κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά, τι καλύτερη απόδειξη υπάρχει για το ότι εμπιστευόμαστε τους δημοσίους υπαλλήλους, από το να εκχωρούμε στους γενικούς διευθυντές το δικαίωμα απογραφής για ατομικές πράξεις, που εσείς ξεκινήσατε; Αυτή είναι η απόδειξη ότι είμαστε απέναντι στο κομματικό κράτος».

«Προσπάθεια άμβλυνσης των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για τα όσα λέγονται για την αλλαγή της στασης μας στην Συμφωνία των Πρεσπών, εγώ είχα πει από αυτό το βήμα, ότι είναι μια κακή συμφωνία.

Είχα πει όμως πως αν κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς, αλλά θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της. Θα πραγματοποιήσουμε μια παγκόσμια καμπάνια για την αυθεντική, την Ελληνική Μακεδονία.

Και αν κ. Τσίπρα δεν βάλετε πλάτη επειδή θεωρείτε σπουδαία την συμφωνία σας, θα τα κάνουμε μόνοι σας».

«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές»

«Οι φυλακές γίνονται πάλι φυλακές. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτό το μέτρο γιατί θα πατάξουμε το έγκλημα μέσα στις φυλακές. θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να είναι οι πολίτες ασφαλείς” είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως καταργείται αμέσως το άσυλο της “ανομίας” στα Πανεπιστήμια και κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίσει τη θέση του καθώς όπως είπε ακούγονται ψίθυροι ότι σκέφτεται να αλλάξει θέση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ συμπλήρωσε ότι «Είχα πει ότι η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική». Επίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ότι τα έφερε έτσι που βρίσκονται στη Βουλή, το δίδυμο της καταστροφής του α’ εξαμήνου του 2015».

«Αν χρειαστεί να πωληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρία θα το κάνουμε»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση έκανε και ξεχωριστή αναφορά στην κατάσταση της ΔΕΗ και το πλάνο της ΝΔ για την διάσωσή της.

Συγκεκριμένα και αναφερόμενος στον προηγούμενο πρωθυπουργό είπε: «Κ. Τσίπρα όταν παραλάβατε την ΔΕΗ είχε ανακεφαλαιοποίηση 1,7 δισ και την παραδώσατε με λίγο παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ.

Ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής κατέγραψε ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας καταγράφουν αβεβαιότητα για το αν μπορεί η ΔΕΗ να συνεχίσει να λειτουργεί.

Έχετε μεγάλη ευθύνη κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε για τα χάλια της ΔΕΗ».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κι αν χρειαστεί να πωληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρία θα το κάνουμε γιατί αλλιώς θα χρεωκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα φταίτε εσείς

Κάποιοι βουλευτές θέλησαν να επενδύσουν τις ενστάσεις τους με κριτήρια δήθεν πολιτικά και μίλησαν για “ταξικές πολιτικές”. Έπεσαν έξω. Τα ίδια επιχειρήματα έλεγαν και πριν τις εκλογές, και οι πολίτες στην κάλπη τα συνέτριψαν.

Το πρόβλημα της χώρας είναι πως θα παραχθεί πολύ περισσότερος πλούτος για να μπορεί να διανεμηθεί στη συνέχεια δίκαια».

Ξεμπλοκάρονται άμεσα τα χρήματα για πυρόπληκτους και εγκαυματίες

Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Όπως τόνισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο.

Το ιδεολογικό στίγμα

Ο πρωθυπουργός δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης είπε πως μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί, όπως εξήγησε, με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες.

«Η ΝΔ του 2019 εισηγείται στους Έλληνες έναν προοδευτικό δρόμο», ανέφερε. Αναφερόμενος στην στρατηγική της διακυβέρνησης τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα.

«Η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της» είπε μεταξύ άλλων.