«Καλή δύναμη» ευχήθηκε στους 300 βουλευτές της 18ης Συνόδου της Βουλής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία στο Κοινοβούλιο.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών, ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών και αμέσως μετά ο πολιτικός όρκος βουλευτών.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β’ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος, λίγο μετά τις 10.30 ευχήθηκε σε όλους «καλή δύναμη».

 

«Καλή θητεία στους συναδέλφους, καλή δύναμη και σκληρή δουλειά» σημείωσε κατά την άφιξή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Από τις πρώτες που έφτασαν στο Κοινοβούλιο ήταν η Νόνη Δούνια. «Θέλω να είμαι αντάξια των ανθρώπων που με πίστεψαν. Ήρθα με τον σύζυγό μου που είναι συγκινημένος» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ.

Λίγο αργότερα έφτασε ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον επικεφαλής του ΜεΡΑ25 να κάνει λόγο για «πολύ μικρή ευκαιρία για να γιορτάσουμε τη Δημοκρατία. Αμέσως μετά θα αρχίσει ένας νέος σκληρός αγώνας» ενώ ο Παύλος Πολάκης προσερχόμενος στη Βουλή είπε: «Θα αντισταθούμε στις προσπάθειες νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα κάνει η Νέα Δημοκρατία και θα επανέλθουμε».

Τα φλας των φωτογράφων συγκέντρωσε η βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου, η οποία διανύει τον όγδοο μήνα εγκυμοσύνης της.

Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους βουλευτές προτίμησαν ένα πιο εναλλακτικό μεταφορικό μέσο, και έφτασαν με μηχανή. Η Δόμνα Μιχαηλίδου και Ραλλία Χρηστίδου κινήθηκαν… σε δίτροχα.

Το νέο προεδρείο

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.  Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Μετά την εκλογή του προέδρου και των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου μπαίνουμε στο κύριο μενού, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Θα ξεκινήσουν το Σάββατο 20 Ιουλίου στις έξι το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η διαδικασία θα είναι τριήμερη. Θα κλείσει την Δευτέρα το βράδυ με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.