Άγνοια σε θέματα εκπαίδευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κώστας Γαβρόγλου

Τα πέντε σημεία της κριτικής του πρώην υπουργού Παιδείας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:33
12/07/2019
Άγνοια σε θέματα εκπαίδευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Κώστας Γαβρόγλου
37
loading

«Δυστυχώς, λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, η άγνοια της για τα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας εκδηλώνεται και πάλι με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Δύο μέρες μετά τη βίαιη απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα Υπουργεία, με άδηλα αποτελέσματα, η κυβέρνηση ξαναχτυπά», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συνεχίζει αναφερόμενος σε πέντε σημεία: στην παράταση υποβολής μηχανογραφικών, στη διερεύνηση της λειτουργίας των νέων τμημάτων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στην κατάργηση Νομικού Τμήματος στην Πάτρα, σε ενδεχόμενες αλλαγές στον θεσμό της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης και στη «μελέτη των αναγκών» για τους διορισμούς των 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά ο πρώην υπουργός Παιδείας σημειώνει:

«1. Δίνεται παράταση στην ημερομηνία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τις προοπτικές των υποψηφίων φοιτητών, με τη δικαιολογία να διερευνηθούν αν είναι έτοιμα τα τμήματα να υποδεχτούν τους φοιτητές. Ενώ είναι γνωστό ότι έχουν δοθεί, μαζί με τις απαραίτητες πιστώσεις, 650 νέες θέσεις καθηγητών και 300 νέες θέσεις συμβασιούχων 407, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των νέων τμημάτων.

2. Η παράταση των μηχανογραφικών προκειμένου να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων (!) έναν μόνον στόχο έχει: να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση ότι "ενδιαφέρεται" για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ όφειλε να γνωρίζει ότι αλλαγή του μηχανογραφικού που εμπεριέχει κατάργηση τμημάτων είναι αδύνατον να γίνει, αφού είναι καταφανώς αντισυνταγματική, ειδικά όταν η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων έχει ήδη υποβάλει μηχανογραφικό. Οι δηλώσεις της υπουργού έρχονται και σε σύγκρουση με το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων αφού υπάρχουν αποφάσεις Συγκλήτων ως προς το πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων. Θεωρεί το υπουργείο ότι θα έχει άποψη για την εγκυρότητα των νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων; Ελπίζω πως όχι γιατί αυτά γινόντουσαν μόνον σε ιδιαίτερα σκοτεινές περιόδους για τον τόπο μας. Η παράταση, λοιπόν, με τον στόχο που δηλώθηκε, δηλαδή την ενδεχόμενη απαλοιφή τμημάτων από το μηχανογραφικό και με αναστολή της επικείμενης λειτουργίας τους, δεν μπορεί παρά να οφείλεται αποκλειστικά σε επιπολαιότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των υποψηφίων και των οικογενειών τους, ανατρέποντας σχεδιασμούς και επιλογές που βασίστηκαν στο υπάρχον μηχανογραφικό.

3. Η δημιουργία του Νομικού Τμήματος στην Πάτρα έγινε για να ενισχυθούν οι νομικές σπουδές και με νέα γνωστικά πεδία όπως και για να εισάγονται λιγότερα άτομα σε κάθε Νομικό Τμήμα. Μήπως θα πρέπει να απαγορεύσει και τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου; Αν, αποκλειστικό κριτήριο των πανεπιστημιακών σπουδών είναι να μειώσει την ανεργία των πτυχιούχων, τότε η κυβέρνηση όχι μόνον δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει Ανωτάτη Εκπαίδευση, αλλά επιβεβαιώνει το στρατηγικό της αδιέξοδο ως προς την προοπτική ανάπτυξης της Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

4. Η δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση υπό την αποκλειστική ευθύνη και εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, ήταν και είναι ένα καθολικό αίτημα εκπαιδευτικών και γονιών. Οι όποιες αλλαγές σε έναν θεσμό που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι με εντυπωσιακά αποτελέσματα, θα είναι καταστροφικές.

5. Ως προς τους 15.000 διορισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μελετήσει τις ανάγκες. Το επιχείρημα είναι γελοίο, ενώ φαίνεται "λογικό": όταν για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 550.000.000 ευρώ για 37.000 αναπληρωτές, όταν το ποσοστό των αναπληρωτών ως προς τους μόνιμους εκπαιδευτικούς φέτος θα αγγίξει το 22%, όταν στην Ευρώπη το υψηλότερο ποσοστό είναι 5%, δεν είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 15.000 διορισμούς;», καταλήγει ο κ. Γαβρόγλου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Με τον τροπο που σχόλιαζετε δείχνετε το Ξθος σας

  Και το ΗΘΟΣ σας. Και το. ΗΘΟς της Κυβερνησης του. Μηττσο υΤακη Επίπεδο Αλητων

 2. avatar Αντε

  Και πάλι στον αγώνα κομουνιστές το πισινου

 3. avatar Για να μαθαίνετε…

  Οι νεοφιλελεύθεροι ήρθαν να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων....
  Αυτό ξέρουν να κάνουν. Όσο για τους πολίτες που τους ψήφισαν, θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο!

  1. avatar pan

   Καθε φορα τα ίδια .... Θα ιδιωτικοποιησουν, θα μας καταστρεψουν, θα μας αφανίσουν..
   Κοιτα να δεις..
   Οταν κάθε οικογένεια χρειάζεται 500 ευρω τον μηνα σε φροντιστήρια για να ανταπεξέλθει στο όγκο της υλης παράλληλα με τον προφανή ξύσιμο των δασκαλων και χάσιμο μαθηματων στο δημόσιο σχολείο η παιδεια ειναι εν μερη ιδιωτικοποιημενη..
   Μην τρελαίνεσαι εν τω μεταξύ..κανεις δεν θα ιδιωτικοποιησει τα σχολεια..Ασε τα φίδια γιατι κουρασατε και χρεωσατε την Ελλάδα οσο 10 Πασοκ μαζι..

 4. avatar Ευπατριδης

  Γαβρόγλου,τις έμφυλες ταυτότητες υπό μάλης και δρόμο...

 5. avatar Καφρος

  Γάβγ.......γάβγ........γάβγ.........μιλά στην γλώσσα σου μουστάκια.........

 6. avatar Χα χα χα χα χα!

  Μίλησε η... προσωπικότητα!!! Γαβρόγλου παρ' το χαμπάρι.Τέρμα οι κομματικοί διορισμοί, τέρμα η κομματικοποίηση της παιδείας, τέρμα η σπατάλη του δημοσίου για δημιουργία ιδεολογικών προπαγανδιστών και κηφήνων.

 7. avatar θορπ.

  Διαβάστε το βιογραφικό και πόθεν έσχες και θα καταλάβετε τι σόι αριστερός είναι , που έχει σπουδάσει και πόσα έχει και που δούλευε . Όλα τα έχει κάνει στο σοβιέτ !

 8. avatar Απίστευτο!

  Ένας βλακας κουνάει το δάχτυλο!

 9. avatar κ Μητσο Τακη ΟΙ Παρακάτω σχολιαστες ειιναι ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ σας

  Καμαρωστετους ! Αυτος ειναι ο Πολιτισμος σας Ηθος Πεζοδδρομιου ΒΡΙΖΟΥΝ με Αισχρους Χαρακτηρισμους Προσωπικότητες του Συριζα οπως τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ Γαβρογλου με ααπαράδεκτα σχολια ! Αυτο γινεται απο τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται γιατι αυτο ειναι το Επιπεδο του λαου της Νεαςδημοκρατιας και χωρίς εξαίρεση όλων των Νεοδημοκρατων ..........ΙΑΣΩΝ !

  1. avatar Μπούρδες …

   Μα μπούρδες....

 10. avatar SER 30

  '' με τη δικαιολογία να διερευνηθούν αν είναι έτοιμα τα τμήματα να υποδεχτούν τους φοιτητές.'' ΕΔΩ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ ΑΡΙΣΤΕ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ '' ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ '' Η ΜΑΝΙΚΙΟΥΡΙΣΤ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡΙΣΤ ΜΑΚΙΓΙΕΖ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΕΩΣ Τ Ε Ι ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ '' ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ '' ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΜΠΙΤ .'' Μήπως θα πρέπει να απαγορεύσει και τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου; '' ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΛΗΚΙΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ . ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΝΩ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΩ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ ΑΝΟΙΓΩ Η ΚΛΕΙΝΩ ΣΧΟΛΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ Ο , ΤΙ ΚΡΙΝΩ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΥ . ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Η ΚΑΤΙΤΙΣ ΑΛΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥ . ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΩ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Η ΑΝΕΝΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΟΠΩΣ 3 0 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΟΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΝΙΖΑΡΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΙΤΣΑΡΙΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑΔΙΚΑ ΜΠΙΤΣ ΜΠΑΡ ΚΡΕΠΕΡΙ .

 11. avatar φροιξος

  Αφού ο λαός προτίμησε τις παραλίες και βγήκαν στον αφρό τα ξεπλυμενα, τι να περιμενεις!!!

 12. avatar Μητσο Τάκη οι παρακάτω σχολιαστές

  Ειναι θαυμαστέςσου Διαθέτουν Τον.Πολιτισμο τους.για χάρη σου Βρίζοντας Προσωπικότητες του.Πνευματος Δημόσια με αήθη αχολογάω οπως τον άξιο υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κύριον Γαυρογλου αυτός ειναι ο πολιτισμός της παράταξηςσας

  1. avatar Εξ ορισμού

   Άξιος και ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ , ειναι οξύμωρες έννοιες ! Εξάλλου μόνοι σας λέτε οτι η αριστεία ειναι ρετσινιά και παρόμοιες αηδίες!

  2. avatar Τι κάνουν;

   Βρίζουν (με 'αήθη αχολογάω'???) έναν "άνθρωπο του πνεύματος"; Τον "κύριον" Γαβρόγλου;
   Ρε σεις Πολάκηδες, τώρα θυμηθήκατε το ήθος και τον πολιτισμό;!! Πόσο υποκριτές και ψυχασθενείς μπορεί να είστε ..

 13. avatar Σεβασμό στο μυαλό του Μπάρμπα Μυτούση…που κατέχει

  Μάστερ [...]
  αμορφωσιάς και bachelor γελοιότητας ! Αναγνωρίζουμε οτι ο πρόεδρός σου ως πρόεδρος 15αμελους και συντονιστής καταλήψεων και σχολικών εκδρομών ,ειναι λίγο πιο μορφωμένος από σένα ...

 14. avatar La Makhnovtchina

  Μιλάει και το αχρηστερό απόκομμα που μας έλεγε ότι η καριέρα είναι χολέρα και ότι η αριστεία είναι ρετσινιά;;;;;;

 15. avatar Βελουχιώτη αρης

  Κοιμισμένος έτσι όπως έκανες την παιδεία μιλάς κιόλας; μπάχαλο με τα ΤΕΙ που κατηργησες. Μπάχαλο με τις νέες σχολές που δεν γνωρίζει κανείς φοιτητής αν λειτουργήσουν. Κι όμως είσαι τόσο θρασσυς που κατηγορείς τους ανθρώπους που ανέλαβαν τώρα 2 μέρες μετά τις εκλογές.

 16. avatar μιλά

  ο τουρκόσπορος για τις ανομίες του.
  Τα αφεντικά του τον έβαλαν να καταστρέψει την Ελληνική παιδεία.

 17. avatar pan

  Φασιστερα τέλος...
  Στα προεκλογικά σας τερτίπια απαντήσαμε..
  Οι μονοι ωφελημένοι απο την πολιτικη σας ηταν,ο Πετσιτης οι τρομοκρατες η ΕΡΤ και ο κομματικός σας στρατός..
  Ολοι οι άλλοι χάσανε..

 18. avatar Ντοναλτ duck

  Ξεφτιλισμένο ανθρωπάριο αθεε ανθέλληνα δηλητήριο ποτισες τα παιδιά μας.

 19. avatar Ελληνοαμερικανος

  Κουλη ήρθαμε και σε ψηφισαμε για να φύγει η χολέρα ανταπόδοση ζητάμε στείλε τους απλυτους στο Γουδί γαι εσχατη προδοσια.

 20. avatar Τουρκοσπορος ερντογαν

  Εγώ να σας είχα στείλει υπουργό παιδείας τέτοιο ανθέλληνα δεν θα έβρισκα να σας στείλω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει