Ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Καποδίστριας μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί και επιζητεί σχέσεις σταθερότητας και ειρήνης τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν της αρέσει όμως να προκαλείται και όταν προκαλείται οφείλει να αντιδρά με περίσκεψη, με αποφασιστικότητα αλλά και με σθένος, έτσι ώστε να μην πυροδοτεί εντάσεις, αλλά και να μη φαίνεται πρόσφορη να δέχεται προκλήσεις».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι προσβλέπει στην απρόσκοπτη συνεργασία με τα επιτελεία των αρχηγείων και τόνισε ότι είναι προφανές πως η μετάβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου πρέπει να γίνεται με όρους συνέχειας και ομαλότητας και αυτό θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει. «Πρέπει επίσης να πω από αυτό το βήμα, γιατί ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να υπογραμμίζονται, πως ισχύουν μέχρι νεοτέρας στο ακέραιο οι εντολές των προκατόχων μου», είπε χαρακτηριστικά ο νέος ΥΕΘΑ.

«Αποτελεί τεράστια τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου ο πρωθυπουργός να μου εμπιστευτεί το αξίωμα αυτό με όλο τεράστιο βάρος που φέρει και για το οποίο πρέπει όλοι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δείξουμε βάθος ετοιμότητας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος προς τον κ. Αποστολάκη σημείωσε ότι «είναι ακόμα περισσότερη τιμή για μένα που παραλαμβάνω από εσάς. Είστε άνθρωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, προέρχεστε από τα σπλάχνα των Ε.Δ., εξαιρετικός στρατιωτικός αλλά και στρατιώτης». Επιπρόσθετα, τόνισε ότι ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια της θητείας του στάθηκε φρουρός στα τείχη της πόλης και η πόλη ήταν ασφαλής και πως το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και ο ίδιος.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε: «Στόχος μας παραμένει η διατήρηση και γιατί όχι η επαύξηση και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος του αξιόμαχου και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Αυτός είναι διαχρονικά ο στόχος του κάθε υπουργού και αυτός θα είναι και ο δικός μας και για αυτό το στόχο θα εργαστούμε με προσήλωση και κάθε ικμάδα των δυνάμεων μας. Είναι ιερό το χρέος μας και έχουμε πλήρη επίγνωση του χρέους που παραλαμβάνουμε».

Ο νέος ΥΕΘΑ στάθηκε ιδιαίτερα στην ισχύ του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως όταν αυτό είναι υψηλής ποιότητας, τότε, μετατρέπετε σε πολλαπλασιαστή ισχύος και αυτό συμβαίνει με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε, επίσης, πως όλοι, από την κορυφή της ηγεσίας μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, κάνουν ότι μπορούν και πρόσθεσε ότι «από σήμερα θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να γνωρίζουν όλοι ότι η χώρα διαθέτει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ και σε περιόδους κρίσεων ή αντιδράσεων αυτή η αποτρεπτική ισχύς κόβει κάθε περαιτέρω σκέψη επιβουλής σε οποιονδήποτε».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκλεισε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι «όλοι θα εργαστούμε προς τον ύψιστο σκοπό η πατρίδα να είναι ασφαλής και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς διότι όλοι σας εκλεκτά στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας στο τέλος της ημέρας είσαστε στρατιώτες της Ελλάδας και από σήμερα είμαι και εγώ στρατιώτης της Ελλάδας μαζί σας».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στον χαιρετισμό του τόνισε πως η επιλογή του και η τοποθέτησή του στη θέση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη του πρόεδρου της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που περιβάλει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Στεφάνης δεσμεύτηκε ότι θα τιμήσει τον όρκο που έδωσε και πως θα συνεχίσει να υπηρετεί την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στόχος μου είναι η αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε: «Στόχος μου είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, στόχος μου είναι η επίλυση των προκλήσεων και αυτό θα επιτευχθεί με συνεργασία και, βεβαίως, με τη συνεχή και απόλυτη αφοσίωσή μου στο κύριο υπουργό».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν το εργαλείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει από το δικό του μετερίζι την πρόοδο της πατρίδας. Και γνωρίζοντας τα στελέχη μας και την ποιότητα τους είμαι απόλυτα σίγουρος πως θα γίνει αυτό».

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης ενότητας, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισήμανε ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στο πλέον υψηλότατο επίπεδο, και η διακλαδικότητα έχει προαχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στο σύγχρονο περιβάλλον.

Ο κ. Αποστολάκης επισήμανε τη χρηστή διαχείριση των διατιθέμενων πόρων και αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που επιλύει χρονίζοντα προβλήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τις ενέργειες για την έξοδο της αμυντικής βιομηχανίας από το μαρασμό. Και επανέλαβε την ανάγκη ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και φάρο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την αποφασιστικότητά της για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της μέσω της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, επισήμανε την άψογη και εξαίρετη συνεργασία του στο υπουργείο και το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση, η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων παρέμεινε σε τέτοια επίπεδα ώστε ουδείς να διανοηθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία, όπως τόνισε, δημιούργησε συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να επικεντρωθούν στην κύρια απειλή.

Ο κ. Αποστολάκης και ο κ. Ρήγας διαβεβαίωσαν για την παροχή στήριξης στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στον κ. Αποστολάκη και τον κ. Ρήγα.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ της νέας και της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπου υπήρξε ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου.

Κατά την αποχώρηση του κ. Αποστολάκη, όπου συνοδευόταν από τον νέο υπουργό, η μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού.