Κουβέλης: Στρατηγικός ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ιδίως για τις ελληνικές εξαγωγές

Το μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας από το βήμα του 7ου εξαγωγικού συνεδρίου «Export Summit»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:11
13/06/2019
Κουβέλης: Στρατηγικός ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ιδίως για τις ελληνικές εξαγωγές
4
loading

Στον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κυρίως όσον αφορά τον εξαγωγικό τομέα στην Ελλάδα, λόγω του ότι βρίσκεται σε κομβικό γεωγραφικό σημείο και συνδέεται με το διαρκώς αναβαθμιζόμενο σιδηροδρομικό δίκτυο, στάθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, κατά την ομιλία του στο 7ο εξαγωγικό συνέδριο «Export Summit», που διοργανώνει σήμερα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διεκδικεί δυναμική θέση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως προς τις εξαγωγές, προς Ασία. Με βασικό πλεονέκτημα την εγγύτητα με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, το λιμάνι επιδιώκει με αξιώσεις να ανεβεί πολλές κατηγορίες παγκοσμίως και είναι προφανές ότι έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, στο πλαίσιο των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών», σημείωσε ο κ.Κουβέλης.

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή, που θα συνδέει εμπορικά την 6η προβλήτα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), με την υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Ειδομένης, δημιουργώντας νέες δυνατότητες για τις εμπορευματικές μεταφορές.

«Η μελέτη σύνδεσης της 6ης προβλήτας με το σιδηροδρομικό δίκτυο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το έργο αυτό, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2022, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την υπάρχουσα σύνδεση (του λιμένος) και αναμένεται να αυξήσει το έργο που εκτελείται μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού. (Το έργο αυτό) θα είναι λοιπόν, μαζί με το υπό δημοπράτηση εμπορευματικό κέντρο στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, η αιχμή του δόρατος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προς την ενδοχώρα, τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε στη συνέχεια ο υπουργός.

Και σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, πρόσθεσε: «Η χάραξη της νέας σιδηροδορμικής γραμμής, μήκους 3 χιλιομέτρων ξεκινά μέσα από το λιμάνι και το έργο της κατασκευής έχει κόστος 20 εκατ. ευρώ», ενώ επανέλαβε ότι τα δύο μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας, εκείνο του Πειραιά και αυτό της Θεσσαλονίκης, «έχουν το καθένα τον δικό τους ξεχωριστό και ιδιαίτερο ρόλο, στο πλαίσιο της νέας ενιαίας λιμενικής πολιτικής της Ελλάδας, που προχωρά πλέον με βάση το μοντέλο των υπο-παραχωρήσεων για επενδύσεις και δραστηριότητες, στη βάση του νόμου 4597/2019, όπως συμβαίνει και στους μεγάλους ευρωπαϊκούς λιμένες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar πηγαινε χριστιανε μου σπιτι σου……

  ωρα ειναι.....τρως με αριστερες δηθεν μασελες.....

 2. avatar τζαμπα παραδες παιρνεις

  εισαι ανυπαρκτος τελειως.....

 3. avatar Γεροτσολιας

  Τουτον εδω ποιος του δωσε το λογο; ουτε εκλεγμενος απο τον λαο ειναι ουτε επιθυμητος. Αιντε δρομο ρε πουλημενε

 4. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και τα άλλα λιμάνια τα δώσατε στο ΝΑΤΟ.

  Εκλογές ή όχι, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών στον ευρωατλαντικό άξονα συνεχίζεται κανονικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη και την «πλάτη» που απλόχερα προσφέρει στα τέτοια ζητήματα η ΝΔ, σε ανταγωνισμό μάλιστα μεταξύ τους, για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, μέσα από την υπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η γιγαντιαίων διαστάσεων διεκπεραίωση αμερικανικών στρατευμάτων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον Εβρο προς άλλες βαλκανικές χώρες. Θυμίζουμε, την προηγούμενη Δευτέρα έπιασε λιμάνι στην ακριτική πόλη το αμερικανικό οχηματαγωγό «GREEN RIDGE» και παρουσία του Αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκ. Φλέγκερ, την επομένη ξεκίνησε να ξεφορτώνει, κατά πληροφορίες, 800 οχήματα.

  Για να συντονίσει την όλη διαδικασία, στην Αλεξανδρούπολη μετέβη υπομονάδα του 39ου Τάγματος Μεταφορών της 21ης Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού που εδρεύει στην Ευρώπη (USAREUR, με έδρα το Καϊζερσλάουτερν στη Γερμανία) και κατέλυσε γι\' αυτό σε στρατόπεδο της πόλης. Κατά πληροφορίες, εκτός από τα οχήματα, διεκπεραιώθηκαν και εκατοντάδες Αμερικανών στρατιωτών, με κάποιες πηγές να δίνουν και έναν αριθμό κοντά στα 2.500 άτομα.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει