«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι όταν υπάρχει πραγματική βούληση, όρεξη, μεθοδική δουλειά, πλάνο και συνέπεια λόγων – πράξεων, τότε όντως η κρίση γίνεται ευκαιρία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην έντονη παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ανάπτυξη των εγχώριων.

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του μνημονίου» και ότι «δεν υπήρξε αίτημα και δεν τίθεται ζήτημα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου». Είπε, εξάλλου, ότι ήδη, με την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων του ΠΣΑ, βλέπουμε να υπάρχει προοπτική να βγούμε από την κρίση και βεβαιότητα ότι μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, που κάνουμε».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακτά βήμα βήμα τη σταθερότητα και προχωρά στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, που δημιουργεί τη βάση για μια διαρκή βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία είναι «ο μόνος δρόμος για την προσέλκυση αξιόπιστων και μακροπρόθεσμων μεγάλων επενδύσεων -ωφέλιμων για την ελληνική οικονομία- αλλά και την ανάπτυξη εγχώριων επενδύσεων και την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Υπογράμμισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει στο παρελθόν την «ανυπαρξία, την ατολμία και την ακινησία των κυβερνήσεων Καραμανλή» και πως κινείται διεθνώς με μέθοδο και όραμα ανακτώντας την αξιοπιστία της χώρας μας μέρα με τη μέρα.

«”Όχημα” γι’ αυτή την αλλαγή», είπε ο κ. Πεταλωτής, «είναι η ειλικρινής διάθεση για ριζικές αλλαγές, η αποφασιστικότητα των πολιτών για πρόοδο και οριστική διαγραφή του παρελθόντος» και συμπλήρωσε ότι πλέον «προβάλλουμε με αξιόπιστα στοιχεία την πραγματική εικόνα της χώρας, τις ρεαλιστικές της δυνατότητες, το δυναμικό μας και τις ευκαιρίες, που δημιουργούνται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι απόψε στις ΗΠΑ (περίπου 11 ώρα Ελλάδας), θα υπογραφεί ένα γενικό πλαίσιο συμφωνίας αναπτυξιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, που αφορούν τη συμφωνία σε σχέση με το Ελληνικό, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για επενδύσεις» και διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν σε πολλά επίπεδα «και φυσικά και σε αναπτυξιακό».

Ανέφερε, δε, ότι η ψήφιση του «fast track» είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για το ξεπέρασμα δυσχερειών, που λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων και εκτίμησε ότι θα περάσει σύντομα από τη Βουλή.

Ο κ. Πεταλωτής εξήγησε ότι η κυβέρνηση ξεδιπλώνει, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τις πρωτοβουλίες της για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ταυτόχρονα αποτελεσματικά, ώστε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα προς όφελος της χώρας.

Απαντώντας δε σε σχετική κατηγορία της ΝΔ, σημείωσε ότι «επουδενί η κυβέρνηση έχει πει ότι μπορούμε βραχυπρόθεσμα να βγούμε από την κρίση με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» και υπογράμμισε ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει και στην πράξη το πώς εννοεί την αξιοποίηση η ΝΔ», παραπέμποντας στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια δεκαετία για τους επενδυτές, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αυτό «είναι μια σκέψη» και τόνισε ότι «είναι δεδομένο, όμως, ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε επενδυτές χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, ούτε στις αρχές του κράτους, ούτε στη βασική αρχή ότι η όποια επένδυση θα είναι προς όφελος της χώρας και του πολίτη».

«Κύριο μέλημά μας είναι να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ, τουλάχιστον σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως ήταν δρομολογημένο, γιατί φροντίζουμε να προστατεύουμε το εισόδημα του πολίτη βρίσκοντας άλλους ισοδύναμους εναλλακτικούς τρόπους», υπογράμμισε.