Στις περισσότερες συζητήσεις του Αντώνη Σαμαρά το «αν» κυριαρχεί, ειδικά για την κατάσταση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», στις αυθόρμητες συζητήσεις που κάνει με πρόσωπα που συναντά, δίνει την πραγματική εικόνα. Σε αυτές τις προσωπικές εξομολογήσεις μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας, που πολλές φορές δεν αποτυπώνεται στο δημόσιο λόγο και στις συνεντεύξεις του.

Μερικοί υπουργοί τον εξοργίζουν
Έχει άποψη για τα πάντα και κυρίως επικρατεί ο… συγκεντρωτισμός, αφού καλείται πολλές φορές να κάνει πράξεις που έπρεπε να είχαν κάνει οι υπουργοί του. Αρκετούς απ’ αυτούς τους θεωρεί «λίγους» και μη αποδοτικούς, αλλά δεν προχωρεί σε ονοματολογία.

Για αρκετούς είναι έντονα δυσαρεστημένος και, όταν τον ρωτά κανείς πότε θα κάνει ανασχηματισμό, απαντά ότι αυτός έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Έχει πλήρη επίγνωση των ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και έχει αποφασίσει ουσιαστικά ποιοι θα βρεθούν εκτός.

Το άγχος για την οικονομία

Η βασική του αγωνία είναι τι θα γίνει με την οικονομία. Παρά τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει μέσω των δηλώσεων και των συνεντεύξεών του, η πραγματικότητα είναι σκληρή και το κατανοεί πλήρως. Όταν του τίθεται το θέμα της μικροοικονομίας, της οικονομίας και των νοικοκυριών, προβληματίζεται και δείχνει να το καταλαβαίνει πλήρως.

Δεν εμφανίζεται ως ένας πρωθυπουργός που δεν ξέρει την κατάσταση. Δείχνει, όμως, στο συνομιλητή του ότι τα πάντα εξαρτώνται από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο, όπως λέει, προσπαθεί να πείσει για την ανάγκη να ξεφύγει η κυβέρνηση από τους μακροοικονομικούς στόχους και να προσεγγίσει και τη μικροοικονομία.

Στις ιδιωτικές του συζητήσεις εμφανίζεται πολύ προβληματισμένος και αφήνει την αίσθηση ότι δεν είναι αρκετά σίγουρος για την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος. Πάντα θέτει το «εάν» στις θεωρητικές του συζητήσεις για την επόμενη μέρα σε συνδυασμό με την οικονομία.

Φοβάται κοινωνική έκρηξη
Ο φόβος ενδεχόμενης κοινωνικής έκρηξης τον τρομάζει, διότι καταλαβαίνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στα όριά της και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο. Η πιθανή έκρηξη της κοινωνίας που δεν έχει να πληρώσει χαράτσια, φόρους και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμη και σε βασικές βιοποριστικές ανάγκες του δημιουργεί πρόσθετο άγχος.

Το μόνο που λέει είναι ότι τόσα πολλά χαράτσια υπάρχουν μόνο για το τρέχον έτος και μετά θα αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση.

«Δεν ζω σε άλλη χώρα», είπε προ ημερών και επισήμανε στο συνομιλητή του ότι αντιλαμβάνεται πλήρως πως κινείται σε ναρκοπέδιο.

«Δεν είμαι στο γερμανικό άρμα»
Απορρίπτει τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς, ότι είναι δεμένος με το άρμα των Γερμανών και εξοργίζεται με τη συζήτηση πως αποτελεί πιόνι στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ. Λέει ότι η χώρα κινείται με βάση το εθνικό συμφέρον.

«Εγώ είμαι με τη χώρα. όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει αυτό που ζητάει», φέρεται να είπε, προβάλλοντας το δόγμα ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν με βάση ποια πρόταση είναι συμφέρουσα για την ελληνική οικονομία.

Με το βλέμμα στο 2014
Εκλογές δεν σχεδιάζει, παρά τα όσα κυκλοφορούν, και ειδικά όσο επίκειται η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο δεν υπάρχει τέτοια επιλογή στο σχεδιασμό, αν και έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις και συζητήσεις, για την περίπτωση που τα πράγματα κοινωνικά φτάσουν στο μη περαιτέρω.

Για μετά υπάρχουν διάφορες συζητήσεις στο επιτελείο του, αλλά και ο ίδιος βλέπει με μεγαλύτερες πιθανότητες το σενάριο για κάλπες το 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές. Εξάλλου, πολλές κάλπες σημαίνει και εκτόνωση, όπως λέει, αν και δεν ανοίγεται πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, διότι ξέρει ότι όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή.

Τον εξοργίζει ο Τσίπρας
Όσο εκτιμούσε στο παρελθόν τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο τον εξοργίζει τώρα με τις κινήσεις του. θεωρεί ότι κάνει πολλά λάθη και οι απόψεις που εκφράζει ιδιωτικώς δεν διαφέρουν απ’ όσα είπε και δημόσια προ ημερών, με πιο χαρακτηριστική τη φράση ότι έχει γεράσει πολύ γρήγορα, αν και νέος.

Κατά βάθος, τον υπολογίζει ως αντίπαλο, αλλά ο εγωισμός υπερτερεί και δεν θέλει να φανεί ότι τον φοβάται, γι’ αυτό και επιμένει ότι σύντομα θα «πνιγεί» πολιτικά από τις αντιφάσεις του. θεωρεί ότι θα αποδυναμώσει πλήρως τόσο τον ίδιο όσο και τη ρητορική του, εάν η οικονομία πάει καλά, μια εξέλιξη που θα επιδράσει καταλυτικά και στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Εξάλλου, από την επιβίωση της Ελλάδας θα καθοριστεί και το μέλλον του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά και κυρίως εάν θα γίνει αυτό που ενδόμυχα πιστεύει, ένας νέος εθνάρχης που θα βγάλει μια χώρα από τις στάχτες της.