Στο τεταμένο κλίμα που δημιουργεί επιτηδευμένα -κατά τον ίδιο- η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο, στάθηκε με τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Πάνος Καμμένος. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας «θα δαγκώσει», ενώ προέβλεψε ότι «οδηγούμαστε μαθηματικά σε ατύχημα». Επίσης, ο επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Όπως αρχικά είπε ο κ. Καμμένος, «τα θέματα που πρέπει να μας απασχολούν αυτήν τη στιγμή, έχουν μείνει σε δεύτερη μοίρα. Χθες, που ήταν η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και πήγε ο Ερντογάν στην Σαμψούντα και προκάλεσε, είχαμε τουλάχιστον την υποχρέωση οι πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούμε τους νεκρούς και να ζητήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Καμμένος προέβλεψε πως «έχουμε μπροστά μας κρίση». Εξήγησε στη συνέχεια πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι «στριμωγμένος και έχει μπροστά του τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, άρα θα πιέσει τα πράγματα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο».

Και τόνισε: «Στην Κύπρο έχουμε εισβολή, και αν προχωρήσει στη γεώτρηση, θα έχουμε Αττίλα 3», για να προβλέψει στη συνέχεια ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. «Μπορεί να μην γίνει στα οικόπεδα, για να μην ενοχλήσει τις εταιρείες ή τις χώρες, αλλά θα γίνει. Μιλάμε για κατοχή εδάφους. Εάν υπάρχει μια Ευρώπη της κοινής άμυνας και της κοινής εξωτερικής πολιτικής, έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή ΑΟΖ, άρα και την κυπριακή ΑΟΖ», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΑΝΕλ, μέσω της πρωινής εκπομπής του Opεν, ανέφερε πως kάθε μέρα έχουμε παραβιάσεις με οπλισμένα αεροσκάφη, που θα οδηγήσουν μαθηματικά σε ατύχημα. Μιλάμε για ταχύτητες μεγάλες, εμπλοκές και υπερπτήσεις, αλλά πέραν αυτού, έχουμε άπειρους πιλότους από την άλλη μεριά, γιατί ο Ερντογάν έχει διώξει όλους τους παλιούς πιλότους με τις εκκαθαρίσεις που κάνει στο στράτευμα και έχουν μείνει οι νέοι. Οι πιλότοι μας απογειώνονται από την Σκύρο και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν».

«Έχουμε μπροστά μας κρίση, η Τουρκία θα δαγκώσει» πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αντί να βλέπουμε μπροστά μας τι θα γίνει, ασχολούμαστε με κότερα και τρίχες», σε περίπτωση που Ερντογάν χάσει και τις επαναληπτικές εκλογές. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν έρχεται «πολεμικό επεισόδιο», καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει άλλους τρόπους να απειλήσει: «Αν αμολύσει 2.000 βάρκες, με 4 εκατομμύρια μετανάστες, αυτό είναι πολεμική πράξη».

«Θα προσπαθήσουμε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας»

Επίσης, ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζήτησε «εκλογές άμεσα», μετά τις ευρωεκλογές, καθώς «το Κράτος έχει διαλύσει». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία σε συνθήκες εσωτερικής αστάθειας. Είτε ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, είτε να ζητήσει να δημιουργήσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέχρι τον Οκτώβριο και ας μπει επικεφαλής όποιος να ‘ναι».

Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε και βέλη εναντίον του ανθρώπου που τον αντικατέστησε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αποστολάκης αυτήν τη στιγμή δεν κάνει κουμάντο, αλλά η πρώην γραμματέας του Παπαντωνίου με τον άντρα της. Αυτά που υπέγραψε ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δεν τα κάνει, έχουν παγώσει τα πάντα» κατήγγειλε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Δεν μπορεί να είναι σε προεκλογική κατάσταση και να υπάρχει εθνική αστάθεια», τόνισε και σημείωσε ότι «πρέπει όλες οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ να προχωρήσουν, γιατί αυτήν τη στιγμή έχουν παγώσει τα πάντα. Τινάζουν στον αέρα τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στην επισήμανση του Μιχάλη Ιγνατίου πως επί υπουργίας του οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν στο καλύτερό τους σημείο, απάντησε πως «φοβάmαι πως έχει αλλάξει κάτι, καθώς οι κινήσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα Κουφοντίνα ενοχλούν τις ΗΠΑ. Είναι απαράδεκτο να συμβαίνει από την κυβέρνηση για να μην επηρεάσουν τους τύπους του Ρουβίκωνα που τον περιμένουν όταν βγαίνει».

«Ο κύριος σύμμαχός μας είναι οι ΗΠΑ, το Ισράηλ, η Αίγυπτος και οι μεσογειακές χώρες», επισήμανε και τόνισε πως «Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει! Υπάρχει μια δήλωση της Μοργκερίνι και μία του Γιούνκερ, όταν… είναι ξεσούρωτος».

Τέλος, ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «προδοτική», την οποία «θα παλέψουμε να καταργηθεί».