Τί θα κάνει η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του «λάθους» του ΔΝΤ, προκειμένου η χώρα να βγει από το μνημόνια, και πόσο θα «κοστίσουν» στον λαό τα «προαναγγελθέντα» νέα μέτρα, ρωτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στο σχετικό έγγραφο του κ. Αλέξη Τσίπρα τονίζεται ότι «η άρνηση της κυβέρνησης Σαμαρά να αξιοποιήσει τη δημόσια ομολογία στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί “λάθους” στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, αποδεικνύει πως σκοπεύει να πορευτεί μέχρι τέλους πιστή στο μνημόνιο και στις ολέθριες συνέπειές του. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ωσεί παρούσα στην τελευταία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αξιοποίησε ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί».

Αναφέροντας ως αιτίες της πρωτοβουλίας του την «επιμονή των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στην πιστή εφαρμογή του μνημονίου, την απουσία κάθε διαπραγμάτευσης ώστε να σταματήσει το βάρβαρο και αποτυχημένο πρόγραμμα έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης, την υστέρηση εσόδων και την ύφεση, που προδιαγράφουν νέα μέτρα, όπως φαίνεται από τη μετάφραση του επικαιροποιημένου μνημονίου», ο κ. Τσίπρας ζητά να πληροφορηθεί από τον πρωθυπουργό:

– «Πώς θα εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση τη δημόσια παραδοχή περί “λάθους”»;

– «Τι ύψους εκτιμά ότι θα είναι τα προαναγγελθέντα στο μνημόνιο νέα μέτρα, με δεδομένο ότι μόνο για το Γενάρη η υστέρηση εσόδων είναι περίπου 300 εκ. ευρώ;».

– «Πώς θα ενεργήσει ώστε αυτό το «λάθος» που αποτιμάται σε δεκάδες δισ. ευρώ να αποτελέσει την αφετηρία ώστε η χώρα να απαλλαγεί οριστικά από μνημόνια και πολιτικές που θα εκτοξεύσουν την ύφεση και τη φτώχεια και τα επόμενα χρόνια;».