Με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, η Τίνα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε τη σημασία της οικοδόμησης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, με δεδομένη τη μεταφορά πετρελαίου από τα στενά του Βοσπόρου, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι ο όγκος των πετρελαιοφόρων, που περνούν από τα στενά, είναι βαρύ φορτίο και ο αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις για να παρακαμφθούν τα στενά.

Ο κ. Γιλντίζ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με θέματα συνεργασίας ηλεκτρισμού και το φυσικό αέριο, όπως αυτά προκύπτουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο υπουργοί στις 14 Μαΐου, είπε: «έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει τμηματικά η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσον απασχολούν τους δύο υπουργούς ζητήματα πολιτικά, τα οποία -όπως έχει γραφτεί στον Τύπο των δύο χωρών- «ορισμένες φορές συνιστούν εμπόδιο, για τη διμερή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας», ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως «αυτό που έχει σημασία είναι το κοινό συμφέρον» και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε τα πολιτικά ζητήματα να στέκονται εμπόδιο μπροστά στη συνεργασία μας στον τομέα αυτό».