Τη μεταβολή των επιφυλακτικών απόψεων και των αρνητικών στερεοτύπων που υπάρχουν σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για την Ελλάδα, επιχειρεί με σειρά επισκέψεων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας βελτίωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Ταλίν, και είχε επαφές του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Andrus Ansip, την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ene Ergma και με τον ομόλογό του Urmas Paet.

Στις συνομιλίες τους διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ τέθηκαν και ζητήματα διεθνούς πολιτικής, για τα οποία υπήρξε συναντίληψη.

Για την οικονομική κρίση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για να ξεπεραστεί απαιτούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρεμβάσεις σε πρακτικό και θεσμικό επίπεδο, οι οποίες δεν θα δώσουν μόνο μία νέα αναπτυξιακή προοπτική για τα κράτη-μέλη, αλλά και θα εμβαθύνουν τους δεσμούς μεταξύ τους και με την Ένωση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε στελέχη του Εσθονικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με την ευρωπαϊκή προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης.

Στην ομιλία του ο κ.Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι επειδή το πολιτικό κέντρο βάρους της Ευρώπης έχει μετακινηθεί προς ανατολάς, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για χώρες όπως η Ελλάδα και η Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της ενωμένης Ευρώπης.

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και διπλωματών, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα στην Ελλάδα για την υπέρβαση της κρίσης.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας, Μητροπολίτη κ. Στέφανο, τον οποίο συνεχάρη για το σημαντικό ποιμαντικό έργο που επιτελεί.