Αρνητική έκπληξη προκάλεσε στην κυβέρνηση η επεισοδιακή εισβολή του ΠΑΜΕ στο γραφείο του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση.

Οι εικόνες με σπασμένα γραφεία, τζάμια και πεταμένα ντοσιέ από ντουλάπες δημιούργησαν ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο αφού ουδέποτε στο παρελθόν το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ έχει προκαλέσει ζημιές παρά τις δυναμικές του κινητοποιήσεις.

Υπό άλλες συνθήκες η κυβέρνηση δεν θα είχε εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου, ούτε θα είχε προχωρήσει σε συλλήψεις συνδικαλιστών του ΚΚΕ. Όμως η διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού να μην γίνονται ανεκτές συμπεριφορές ανομίας ή βιαιότητες δεν μπορούσε να παραβιαστεί από τη στιγμή που είχαν γίνει βανδαλισμοί.

«Είναι προφανές ότι αν το ΚΚΕ μπει στη λογική της βιαιοπραγίας τότε η χώρα θα μπει σε φάση ανωμαλίας και δύσκολα θα μπορούν να ελεγχθούν καταστάσεις που υπάρχει ένταση» παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος.

Όμως το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ αντιτείνουν ότι είναι η κυβέρνηση που προκαλεί και πως οι δυνάμεις καταστολής δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο.

Τονίζουν δε ότι οι ζημιές έγιναν από τα ΜΑΤ όταν έκαναν έφοδο στον προθάλαμο του γραφείου του υπουργού. Η κυβέρνηση διαπιστώνει πάντως πως το ΚΚΕ έχει μεταβάλλει στάση το τελευταίο διάστημα και δίνει πιο δυναμικές μάχες με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και πρακτικές ακόμη και κατάληψης των δρόμων από τους αγρότες τους οποίους πριμοδοτεί.

«Αν, όντως ισχύει ότι οι φθορές στο γραφείο του κ Βρούτση δεν έγιναν από τα μέλη του ΚΚΕ, τότε ο συναγερμός θα λήξει.

Αν όμως ισχύουν τα καταγγελλόμενα από στελέχη του υπουργείου Εργασίας για βιαιοπραγίες και κατά στελεχών του γραφείου του υπουργού, τότε βρισκόμαστε ήδη σε επικίνδυνο δρόμο» αναφέρει κορυφαίος υπουργός.

Ουσιαστικά,όλοι αναγνωρίζουν πως «αν το ΚΚΕ αποφασίσει να βγει στην «παρανομία», η αναρχία τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ θα ωχριά μπροστά στα όσα θα γίνουν».

Στην κυβέρνηση παρά την πρόσκαιρη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ λόγω των επεισοδίων στο υπουργείο Εργασίας και τις δηλώσεις αλληλο-υποστήριξης, πιστεύουν πώς δεν θα υπάρξει συνένωση δυνάμεων αφού διαχρονικά το ΚΚΕ διαχωρίζει τη θέση του από τη στάση και την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ελπίζουν και εύχονται στο Μαξίμου να πρόκειται για τυχαίο γεγονός και αναμένουν τις επόμενες ημέρες να δουν πως θα κινηθεί ο Περισσός.

Σημαντική και καθοριστική για πολλούς στην κυβέρνηση είναι η σημερινή απεργία στα Μέσα Μεταφοράς όπου συμμετέχει το ΠΑΜΕ ενώ αναμένουν να δουν και πως θα κινηθούν οι αγρότες που ελέγχονται από το ΚΚΕ στη Νίκαια της Λάρισας. Έχει σύμφωνα με πληροφορίες δοθεί εντολή για επαγρύπνηση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και να κινηθούν με προσοχή ώστε να μη δοθεί αφορμή για σύρραξη με τον Περισσό.