Τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει η πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής να στηθούν 3 κάλπες κατά την ψηφοφορία και οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά κατηγορία και ανά πρόσωπο.

«Αυτή η πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα 4 ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα, σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κομματικής νομιμότητας, καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι βουλευτές να προσέρχονται σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, διαφορετικά αν επιλέγουν τη κάλπη στην οποία θα ψηφίζουν γίνεται φανερή η βούληση τους και παραβιάζεται η μυστικότητα της.

«Αν συμβεί αυτό», κατήγγειλε ο κ. Λαφαζάνης, θα είναι προσπάθεια επιβολής κομματικής νομιμοφροσύνης και τότε «θα γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας και θα λέει ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».

Στις αιτιάσεις, όμως, αυτές, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να έχει απαντήσει ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τον βουλευτή να ψηφίζει σε όλες τις κάλπες.