Την εκτίμησή της ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων με τη μονή Βατοπεδίου ήταν «κεντρική πολιτική απόφαση» διατύπωσε, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Πελέκη στην προανακριτική.

«Υπήρξε προφανώς κεντρική πολιτική απόφαση. Σε μια χώρα, ο πρωθυπουργός δίνει εντολές και τις διακινεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς δια του υπουργού Επικρατείας και ενδεχομένως του διευθυντή του γραφείου του», φέρεται να κατέθεσε αλλά και να αποσαφήνισε ότι μιλάει για τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Κ. Κιλτίδη και το Θ. Ρουσόπουλο ως «μεταφορέα» των εντολών.

Σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Κ. Πελέκη τόνισε αιχμηρά: «Δεν ξέρω αν υπήρξε βλάβη του Δημοσίου. Εγώ πάντως ξέρω ότι όσοι φοράνε παντελόνια αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και λένε, ότι, εγώ έδωσα την εντολή».

Η κατάθεση Πελέκη ήταν από την αρχή ιδιαίτερα δηκτική: «Ήρθα να μιλήσω, αφήστε με να τα πω», φέρεται να είπε αρχικά και να συνέχισε: «Δεν έχω κερδίσει ούτε ένα ευρώ από αυτή την υπόθεση, αντίθετα, με έχουν κατηγορήσει. Έχω τέσσερα παιδιά. Έχουμε ήδη πάθει πολιτική ζημιά, τουλάχιστον να αποκατασταθούμε ηθικά».

Λίγο αργότερα φέρεται να επανέλαβε την εκτίμηση ότι «ήταν απόφαση του τότε πρωθυπουργού που υπογράφηκε από τέσσερις υπουργούς».