Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν. Μιλώντας με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, ο Σάλιβαν υπογράμμισε τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επαίνεσε το θάρρος και την ηγεσία που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του θέματος, και επισήμανε πως θα προσφέρει οικονομικά οφέλη στην Ελλάδα και θα θωρακίσει τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν συνεχάρη επίσημα τον κ. Κατρούγκαλο για την ανάληψη των καθηκόντων του ΥΠΕΞ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

«Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Νωρίτερα ο Σάλιβαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας τον συνεχάρη «για την εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο αναπληρωτής υπουργός επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την ισχυρή ηγεσία που επέδειξε για την εξασφάλιση της Συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο αναπληρωτής υπουργός Σάλιβαν έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να καλωσορίσουν την Βόρεια Μακεδονία ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ».