Την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές γνωστοποίησε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Κοιτάξτε, υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης μπορώ να σας πω με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι δεν θα είμαι, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου και αυτή η υποχρέωσή μου έναντι της χώρας.

Η υποχρέωσή μου όμως είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να κτυπώ το κουδουνάκι του κινδύνου και, βεβαίως, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν το χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Κάθε ημέρα θα υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας, κάθε ημέρα θα νιώθει η ελληνική κοινωνία ότι πληγώθηκε και ότι ταπεινώνεται», δήλωσε ακόμη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «εάν εμείς, οι οποίοι ψηφίσαμε «όχι» αλλά με το δικό μας σκεπτικό -το ορθολογικό, το συγκροτημένο, με μία στρατηγική- δεν μπορέσουμε να εκφράσουμε το σύγχρονο πραγματικό πατριωτισμό, θα επικρατήσει μία άγρια εθνικολαϊκιστική αντίληψη, η οποία τροφοδοτεί την ακροδεξιά». Όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος «αυτός είναι ο ρόλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που είναι η προοδευτική παράταξη, που είναι η πραγματική κεντροαριστερά, όπως την εννοούμε στην Ελλάδα μόνο, γιατί αυτή η έννοια δεν υπάρχει διεθνώς».

Σχολιάζοντας τους επαίνους από το εξωτερικό προς την κυβέρνηση για τη επίτευξη της Συμφωνίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «η Ευρώπη υποδέχεται θετικά την περιβόητη “κωλοτούμπα”, δηλαδή χαίρεται να επιδεικνύει ένα “θήραμά” της, ότι, να, σας δείχνω τον περιβόητο ριζοσπάστη Τσίπρα, ο οποίος θα έσκιζε τα μνημόνια και θα ανέτρεπε την ευρωπαϊκή ορθοδοξία στην οικονομική πολιτική, δείτε τον πώς είναι ταπεινωμένος και πώς έχει γίνει ένα delivery boy. Δεν τον επαινούν ως κεντροαριστερό, τον επαινούν ως πρόθυμο να συνεργαστεί και να εξυπηρετήσει μία αντίληψη, ως έναν πρωθυπουργό που λύνει προβλήματα κατά τη δική τους αντίληψη, όχι κατά την αντίληψη της ελληνικής κοινωνίας».

Ο κ. Βενιζέλος επέρριψε την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον διχασμό, πόλωση. Όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Τσίπρας είναι ένας καλός μαθητής του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε : «Όχι, ούτε κατά διάνοια. Πρόκειται για μια προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου αυτό το οποίο λέγεται. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ένας λαϊκιστής, ως ένας τακτικιστής, ο οποίος κινείται στην επιδερμίδα των προβλημάτων και της εθνικής πολιτικής. Νομίζω ότι είναι μία τυμβωρυχία που δείχνει την έλλειψη ήθους και αξιών».

Δήλωσε με απόλυτη κατηγορηματικότητα ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης εξηγώντας ότι γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του για τη χώρα. «Υποχρέωσή μου όμως είναι να επισημαίνω αυτά που πρέπει να γίνουν στρατηγικά, να κτυπώ το κουδουνάκι του κινδύνου και, βεβαίως, να αγωνίζομαι για την ανάδειξη του χώρου μας, του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, της σοσιαλδημοκρατίας της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, για να δείξω ότι χωρίς αυτόν το χώρο δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον τόπο, δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη».